Hlavní program – takzvaná Gastro tour s ochutnávkami (nejen) valašských specialit, mezinárodním farmářským trhem, soutěžemi o nejlepší frgál a klobásu a dalšími doprovodnými programy pro celou rodinu ovládne karlovické údolí Léskové v sobotu 3. a neděli 4. října, vždy od 10 do 18 hodin.

Karlovský gastrofestival je jedinečný tím, že vstup na něj je zdarma. Vedle programu je atraktivní i místo konání: uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou valašskou krajinou. Celkem 12 gastro zastávek je rozeseto v údolí ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Zajištěna bude i kyvadlová doprava z vlakového nádraží v centru Velkých Karlovic.

Kromě nabídky specialit místních i hostujících kuchařů (zajímavou osobností bude například Jan Punčochář z Grand Cru hostující v Chaloupkách U Pařízků) je součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh. Letos nabídne již téměř pět desítek stánků.

Pro návštěvníky budou připraveny i kuchařské show, zaměřené např. na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády (v podání herečky a kuchařky Markéty Hrubešové), úpravu mořských plodů či správnou přípravu kávy, jako zpestření budou workshopy s odborníky od Nikonu na téma Jak fotografovat jídlo. Řezníci i amatérští kuchaři se mohou zapojit do soutěže o nejlepší klobásu, nebude chybět řemeslný jarmark, připraveny budou atrakce pro děti a řada míst ožije doprovodným programem i večer.

Oblíbeným zpestřením je i frgálová manufaktura, v níž si mohou děti i dospělí v Gril srubu Razula pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.

Nebudou chybět ani tradiční galavečeře pro náročné gurmány v hotelech Lanterna a Horal, každoročně zpestřené i účastí kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos přijede Pavel Pospíšil, první Čech, který se stal držitelem "kuchařského Oscara". „Michelinské galavečeře jsou velmi oblíbené, hosté vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v ČR Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český trojlístek díky Pavlu Pospíšilovi, který trvale žije v Německu. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro hosty sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd. Večeře je již vyprodaná, ale na oběd ještě zbývá pár posledních míst, podobně jako na další dvě valašské galavečeře hotelů Lanterna a Horal," říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. V čele poroty vždy zasedá Ladislav Frgal a stalo se již tradicí, že tým porotců každý rok doplní i vybraná známá osobnost. Loni si takto práci porotkyně vyzkoušela herečka Aňa Geislerová, letos ji vystřídá herec a zpěvák Jan Budař.

Více: www.karlovskygastrofestival.cz

Program Karlovského gastrofestivalu

Pátek 2. 10. 2015
17:00 – hudební podvečer s kapelou Dareband (U Dorňáků)
20:00 – Galavečeře Lanterna (Spa hotel Lanterna – Vyhlídka)
21:00 – Rumový večírek (Cocktail bar – Spa hotel Lanterna)
Sobota 3. 10. 2015
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura (Razula)
10:00 – 14:00 – Živé vysílání Radiožurnálu (Horal)
12:00 – 17:00 – Kuchařské show (Resort Valachy – parkoviště u Razuly)
11:30 – 16:00 – Soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem)
18:00 – Posezení s živou muzikou (Penzion Pod Pralesem)
18:00 – Posezení s cimbálovou muzikou Linda – program až do půlnoci (U Pařízků)
19:00 – Galavečeře Horal (wellness hotel Horal)
20:00 – Michelinská galavečeře – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)
21:00 – Barmanský večer s Gin Republic (Cocktail bar – Spa hotel Lanterna)
Neděle 4. 10. 2015
10:00 – 18:00 – Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:00 – 18:00 – Frgálová manufaktura (Razula)
11:00 – 17:00 – Kuchařské show (Resort Valachy – parkoviště u Razuly)
12:00 – 15:00 – Soutěž o nejlepší valašský frgál (Razula)
12:00 – Michelinský oběd – Pavel Pospíšil (Spa hotel Lanterna)

Výběr tipů - co kde zažít nebo ochutnat při Gastro tour (3. a 4. 10.)- Spa hotel Lanterna - Kouzlení z dýně, Michelinská galavečeře, Michelinský oběd
- Wellness hotel Horal - zvěřinové speciality, ochutnávky vín, sobotní galavečeře, cimbálovka
- Hotel Galik - zabíjačka, dýňové speciality, domácí pralinky, škola čepování piva
- Resort Valachy (stan – parkoviště u Razuly) - moderní valašská gastronomie Spa hotelu Lanterna (jehněčí, šneci, bio sýry, mátové palačinka…), kuchařské show
- Pension Školka - držkovka, kapustnice, Kostkohraní pro děti i dospělé
- Penzion Pod Pralesem - valašské speciality, pivo Karlovského minipivovaru, soutěž o nejlepší klobásu
- Penzion U Dorňáků - pstruzi, zvěřinové steaky a guláš, půjčování koloběžek
- Hotel Pod Javorem - dršťková a kulajda, trnková omáčka, regionální pivo, farmářský trh
- Chaloupky U Pařízků - Jan Punčochář a Maxima Otrokovice - pečená kachna, telecí pajšl.. dezerty, vína, centrum dětských atrakcí
- U staré chalupy - uzená žebra, domácí medovník
- Razula - frgálová manufaktura, soutěž o nejlepší valašský frgál