Kromě Prahy je v poslední době čím dál častěji k „vidění“ ve Velkých Karlovicích a to díky spolupráci se zdejším Spa hotelem Lanterna, kde během roku hostuje při různých akcích. Zvláště jeho degustační večery s etiketou stolování se již staly tradicí, stejně jako fakt, že jsou vždy vyprodané.

„Jezdím sem moc rád, lidé jsou tu jiní než v Praze – vděční, velmi vstřícní. Vždy je pro mě milým překvapením a zadostiučiněním, v jak hojném počtu se kurzů etikety i dalších akcí účastní,“ svěřil se Ladislav Špaček v rozhovoru, který se odehrál při jeho poslední návštěvě v polovině listopadu.

Etiketa stolování a společenského chování je stále velmi aktuálním tématem. Jaká je dnešní situace z vašeho pohledu?

Musím říct, že se to hodně zlepšilo. Ale v čem lidé stále hodně tápou, je oblast společenského odívání. Často je prozradí detaily a je to škoda. Proto nyní s mou spolupracovnicí Naďou Labanovou připravujeme nový program věnovaný čistě společenskému odívání. Vůbec poprvé ho představíme právě na Lanterně 27. prosince. Zájemce, kteří si v této oblasti nejsou jistí a chtějí to změnit, tímto srdečně zvu.

Můžete o této novince prozradit něco víc?

Téma společenského odívání je opravdu velká kapitola sama o sobě. Zajímá prakticky všechny, protože každý dospělý čas od času jde na akci, u níž přemýšlí, jestli má mít kravatu nebo ne, jak barevně sladit pánský oblek nebo zvolit délku šatů… Jiný styl odívání vyžaduje byznysová společnost, jiný návštěva zahradní slavnosti nebo třeba divadla. Pojali jsme toto téma komplexně, probereme různé typy oblečení pro různé příležitosti a zaměříme se i na situace, které mohou nastat. Třeba to, kdy je u mužů přípustné, aby si ve společnosti sundali sako.

V čem dalším ještě dnes lidé tápou?

Muži například umí většinou vázat jen jeden kravatový uzel, přestože nutností kvůli různým typům límečků jsou uzly dva. Také nedodržují zásadu, že boty, pásek a řemínek na hodinkách musí být sladěny do stejné barvy. Ženy zase dělají často chybu ve volbě délky šatů a také střihu s odhalenými rameny. Takové šaty jsou vhodné na společenský večer, ale v žádném případě ne do byznys prostředí.

Kromě nového programu na téma odívání chystáte v Lanterně v prosinci ještě večer s etiketou stolování pro děti. V čem se liší od toho obvyklého „dospěláckého“?

Lidé se mě často ptají, jak dětem vštípit zásady společenského chování. Podle mě je ale důležité, aby si oni sami byli v této oblasti jistí a mohli být pro děti vzorem. Proto vznikl program Šašek a královna aneb Etiketa stolování pro děti, který je určen dětem, ale i jejich rodičům. Účastní se jej společně, pro rodiče je to poučení a pro děti pohádkový zážitek s šaškem, který dělá všechno špatně, s důstojnou královnou a s Mistrem E, jenž zábavně a názorně ukazuje, jak se to má dělat. Bývá to opravdu hezký zážitek. Ve Velkých Karlovicích ho chystáme na 28. prosince.

Kdy jindy vás ještě budou moci hosté příští rok potkat ve Velkých Karlovicích?

Chystáme opět dva degustační večery s etiketou stolování – 1. května a 14. prosince. A ještě bych rád pozval na náš další tradiční pořad – Snídani s Naďou Labanovou a jejími hosty. Tentokrát se bude konat 1. května a spolu se mnou bude hostem herec Jan Čenský.

Do hotelu Lanterna se díky všem těmto aktivitám vracíte několikrát ročně. Stihnete si tu i odpočinout? Vyrážíte raději do přírody, nebo dáváte přednost zdejšímu vyhlášenému wellness?

Jsem městský živel, do přírody moc nechodím. Čas tady využívám hlavně k tomu, že v klidu čtu, píšu, zajdu si do bazénu… Co je ale pro mě na Lanterně zásadní, je její gastronomie. Zajímá mě dobré víno a jídlo a v tom je Lanterna špička a zcela naplňuje všechny mé potřeby.

Děkujeme za rozhovor.

Více o chystaných akcích s Ladislavem Špačkem, které můžete věnovat také jako vánoční dárek, se dočtete zde.