A není sám, od jeho výroby upustili i další. „Ledovému vínu absolutně nepřály podmínky. Kvůli vydatným dešťům v období vinobraní hrozny nebyly v ideálním stavu. Hrozila hniloba a plísně,“ upřesnil Ctirad Králík, sklepmistr Sedleckých vín.

Ilustrační foto.
Vinaři opět bodují. Jediný zástupce v Hongkongu získal třicet medailí

Trpěliví jsou naopak ve Vinných sklepích Lechovice na Znojemsku. „Stále máme ve vinici malou část úrody odrůdy Cabernet Sauvignon a ryzlinku. Inspektoři byli překvapení, že hrozny nevypadají až tak špatně. Ale čím déle budeme muset se sklizní čekat, tím bude nižší. Hrozny sesychají,“ řekl výrobní ředitel Jan Hrachovský.

Sběr je možný v době, kdy je po tři dny minus šest až minus sedm stupňů a veškerá voda v bobulkách vymrzne. U minulého ročníku jim to vyšlo až sedmého ledna.

Desítky let se zabývají výrobou ledových vín v Chateau Valtice. „Budeme sklízet hrozny až bude dostatečný mráz. Zatím to nevypadá," uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

Slámové víno

Vinař Jiří Maděřič z Břeclavska má ještě zásoby ledovky z příznivého ročníku 2018. „Víno s vyšším zbytkovým cukrem je taková sladká tečka. V kategorii dražších vín jsou ale i jiné alternativy. Ledové víno už není takový trend jako před pár lety,“ myslí si Maděřič.

Znojemský městský pivovar láká příznivce na nákup měšťanských akcií v nominální hodnotě deseti tisíc korun. Na snímku ředitel pivovaru Miroslav Harašta.
Jako v Postřižinách. Fajnšmekři si mohou ve Znojmě koupit kousek pivovaru

Vinařství Sedlecká vína na Mikulovsku pro nový ročník alespoň suší slámové víno. „S lisováním počkáme na začátek příštího roku. Když pořádně vymrzne plíseň na hroznu, výsledný extrakt pak bude čistší,“ vysvětlil Králík.