Škola vaření: Jak grilovat maso
Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak správně grilovat maso.
Grilovat lze všechna masa
Nedá se říct, jestli je na grilování nejvhodnější vepřové, hovězí nebo kuřecí. Hodí se totiž všechny druhy.
„Co se týče šťavnatosti a cenové dostupnosti, je nejvhodnější maso vepřové. Konkrétně pak krkovice, kterou ani nejde vysušit,“ řekl profesionální šéfkuchař Michal Nevtípil.
Dodal, že skvělá je také panenka i kotleta.
„U té ale pozor, aby nebyla příliš suchá. Pokud se rozhodneme pro kotletu, tak určitě grilovat s kostí. Zachová si chuť i šťávu,“ doplnil Nevtípil.
Roštěnku raději z Argentiny
Pokud chceme grilovat hovězí maso, měli bychom sáhnout po svíčkové nebo roštěné.
„U svíčkové je jedno, odkud pochází, ale při výběru roštěné bychom neměli kupovat maso z českých krav. To by byla pořádná žvýkačka. Lepší je například argentinská,“ uvedl šéfkuchař Nevtípil.
Důležité je krájet plátky maximálně 2,5 centimetru tlusté.
„Pokud jej nakrájíte tlustší, bude maso na povrchu spálené a uvnitř syrové,“ poznamenal Nevtípil.
Steak z kuřecích prsíček můžete na grilu připravit skutečně velmi rychle. Velkou nevýhodou však je, že s největší pravděpodobností bude suchý.
„Lepší je kuřecí prsíčka použít na špíz. Suchost můžeme vyřešit tím, že hned vedle napíchneme slaninku,“ poradil s úsměvem Nevtípil.
Jinak se z drůbežího masa dá grilovat jakákoliv část. Nejlepší jsou ale stehna, která jsou pěkně šťavnatá. Měla by se grilovat s kostí i kůží.
Hamburger na grilu? Hit večírků
Hamburgery jsou současným hitem grilovacích party. Maso na něj bychom si měli připravit sami a nekupovat hotové směsi z obchodu. Skvěle se hodí mleté hovězí, které je co nejmíň tučné.
V žádném případě se nepřidávají vejce a mouka. Maso drží pohromadě samo. Stačí jen čerstvě namletý pepř a sůl. Správnou chuť mu dodá kouř.
„Hamburger z grilu je ten nejlepší hamburger. Zvlášť když na něm opečeme hamburgerovou housku a plátky slaniny,“ dodal Nevtípil.
Marinovat přes noc
Grilování masa je časově náročné. Maso bychom měli marinovat minimálně tři hodiny, ale nejlépe přes noc. I samotné grilování zabere dost času.
„Ugrilovat dostatečné množství masa a zeleniny pro čtyřčlennou rodinu na menším grilu trvá mnohem déle, než je většina čekajících ochotna připustit. Proto nezapomeňte připravit předkrm nebo polévku,“ uzavřel Nevtípil.
Vyzkoušejte:

Jehněčí hřebínky na grilu
Roštěnka na grilu
ŠKOLA GRILOVÁNÍ DENÍKU
Nový díl Školy grilování najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku. 30. července se věnujeme speciálně Klobáskám na grilu
Martin Šinkovský