Nastávající neděle může být opravdu slavnostní. Svátek má totiž Martin. Zatímco příjezd na bílém koni není jistý, na otevřené láhve s mladým vínem se těšit můžete. A na mnoha stolech zcela jistě nebude chybět ani pěkně vypečená svatomartinská husa.

O Svatomartinském víně jsme se bavili s Jaroslavem Machovcem, ředitelem Vinařského fondu České republiky.

Jaroslav MachovecV neděli se otevřou první mladá vína. Dá se z nich vyčíst, jaký bude letošní ročník?
Určitě lze usuzovat na kvalitu ročníku a jeho přednosti. Mladá Svatomartinská vína jsou již jakýmsi předvojem a ukázkou toho, co můžeme od letošního ročníku očekávat.

Čeho by si měli konzumenti při koštu Svatomartinského vína nejvíce všímat? Na jakou složku kladou vinaři při výrobě tohoto vína největší důraz?
V prvé řadě je důležité podotknout, že se jedná o mladá vína. Tudíž jejich předností je svěžest, hravost a ovocitá, mladistvá, příjemná vůně i chuť. Důležité také je, že se nejedná o těžká vína a i obsah alkoholu je nižší. V těchto vínech se objevuje primární aroma jednotlivých odrůd. V některých případech je příjemný i jemný zbyteček CO2.

Tradice Svatomartinských vín není až tak dlouhá. Jaký můžeme vypozorovat vývoj v oblasti prezentace mladých vín? Můžeme říct, že se Češi naučili pít mladá vína?
Tak zde musím poněkud oponovat. Tradice Svatomartinských vín dlouhá je a její původ sahá až do doby panování Josefa II. Je pravdou, že do podvědomí široké veřejnosti se dostala více, až když známku Svatomartinské před sedmi lety získal Vinařský fond a licenci po splnění všech podmínek může získat každý moravský a český vinař. Protože je slavnost mladého Svatomartinského vína spojena i s gastronomií a svatomartinskou husou, našla si celou řadu příznivců. Zájem o prezentaci a ochutnávky mladých vín se velmi zvýšil. Češi jsou zvídavý národ a rádi ochutnávají to, co přichází nové, a tím Svatomartinské bezesporu je.

Víno můžeme pít samotné, ale také může být doplňkem k jídlu. Co se podle vás nejvíce hodí ke Svatomartinskému?
K Svatomartinskému se hodí příslovečná svatomartinská husa, ale i jiná drůbež. Rozhodně si nenechejte ujít i sladkosti. Svatomartinský koláč je delikatesa. Jsem přesvědčen, že Svatomartinské může být společníkem i mnohých dalších pokrmů dle chuti a přání každého jednotlivce.

Jaké jídlo máte ke Svatomartinskému nejraději vy?
Hrozně rád si k tomuto vínu dám i chléb se sádlem a husími játry. Samozřejmě také svatomartinskou husu.

Jak dlouho můžeme Svatomartinské víno mít doma? Je vhodné k archivaci?
Jedná se o mladé víno určené k okamžité konzumaci, takže k archivaci se nehodí. Obvykle doporučujeme vypít jej do Velikonoc.

Na závěr bych si dovolil jednu osobní otázku. Které z dosavadních ročníků Svatomartinských vín vám chutnalo nejvíce? A potvrdila se jeho kvalita i na celém ročníku?
Dle mého názoru to byly ročníky 2007 a 2009. Kvalita se potvrdila i v celém ročníku. A ročník 2012 ochutnejte a posuďte sami. Přeji všem: „Na zdraví!"

Martin Šinkovský

VYZKOUŠEJTE:

Pečený jehněčí hřbet s křenovou omáčkou a kroketou z jehněčí kýty

Pečšený jehněčí hřbet

Pradědova pečená husa s jablky

Pradědova pečená husa s jablky

Vanilkový puding s vyšlehaným tvarohem

Vanilkový puding s vyšlehaným tvarohem

Více receptů, tipů a nápadů na www.vseovareni.cz