VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž frgálů na Karlovském gastrofestivalu vyhrál makový koláč

Makový frgál od Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 7. října na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Jubilejní desátý ročník i díky teplému podzimnímu počasí přilákal o víkendu do této valašské obce desítky tisíc návštěvníků.

8.10.2018
SDÍLEJ:

vítězka soutěže frgálů A. ŠauerováFoto: Archiv Resortu Valachy

„Odhadujeme, že se celková návštěvnost přiblíží předloňskému rekordnímu ročníku, kdy k nám zavítalo čtyřicet tisíc hostů,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži frgálů, které je tradičně vrcholem gastrofestivalu, porotci hodnotili 61 koláčů různých příchutí. „Většina byla tradičně tvarohová, hrušková a maková, ale objevily se různé méně časté a přitom chutné náplně, například mandle, malina nebo jablko,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

Soutěž frgálů má ještě delší tradici než samotný gastrofestival, koná se už šestnáct let. Od počátku byla spojena se jménem Ladislava Frgala, po jeho letošním úmrtí pokračuje v tradici v čele poroty jeho manželka Alena. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. „U makového frgálu je zásadní kvalita máku a jeho pomletí. Musí to být opravdu hodně najemno, pak samozřejmě dobře dochutit. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 63letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se nejdřív věnovala jako koníčku v důchodu, ale díky úspěchům a zájmu okolí se pečení začala nedávno věnovat profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču na objednávku – svatby, oslavy, je toho dost, zájem je o frgály je velký. Z koníčka se stal kůň, ale pořád mě to baví,“ dodala pekařka. A jakou náplň má nejraději ona? „Můj favorit je hruškový, dělám si ho z vlastnoručně sušených hrušek. Ale je to opravdu o individuální chuti, třeba moji vnuci po mně nejčastěji chtějí ořechový,“ dodala Anna Šauerová.

V neděli probíhala na Karlovském gastrofestivalu také soutěž o nejlepší klobásu. Letos ji vyhrála Jarka Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Porotci posoudili 19 vzorků klobás. „Úroveň byla tradičně vysoká, klobásy byly velmi dobře ochucené. Z největší dálky k nám dorazil soutěžní vzorek od Českých Budějovic. Jinak ale největší úspěchy slavili výrobci z blízkého okolí a to s klobásami z vepřového masa. Výjimečně se objevila klobása zvěřinová nebo s jehněčím masem,“ vyjmenoval Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl v sobotu 6. a neděli 7. října ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos menu připravil držitel dvou michelinských hvězd, Francouz Nicolas Decherchi, šéf restaurace Paloma v Mougins, jenž od roku 2017 vede stejnojmennou restauraci i v Průhonicích. Festivalové Velké Karlovice na něj udělaly dojem. „Prostředí mi tu připomnělo naše francouzské Alpy – to, jak se tu postupně zvedají zalesněné kopce, dřevěné chaloupky na svazích, celkově velmi hezká příroda… A i když to byl převážně pracovní víkend, opravdu jsem si ho užil,“ svěřil se michelinský šéfkuchař, jenž si nenechal ujít ani relaxaci v hotelovém wellness a zašel si i na zdejší vyhlášenou ayurvédskou masáž. „Přijetí, kterého se mi v hotelu dostalo, bylo úžasné, s personálem se mi skvěle spolupracovalo a jsem moc rád, že i reakce hostů na menu bylo příznivé. Věřím, že se do Velkých Karlovic ještě někdy vrátím,“ uzavřel Nicolas Decherchi.

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

1. Anna Šauerová, Karolinka – makový
2. Dagmar Dorňáková, Brumov-Bylnice – povidlový
3. Marie Baklíková, Lačnov – ořechový
4. Marie Filáková, Francova Lhota – hruškový
5. Martin Orság, Valašské Meziříčí – hruškový

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

1. Jarka Matyščáková, Velké Karlovice – vepřová
2. Petr Valchář, Liptál – vepřová
3. Luděk Matyščák, Velké Karlovice – vepřová
4. Řeznictví Singer, Lhotsko – Klobása Klasik vepřová
5. Petr Lazárek, Vsetín – Vsetínská klobása vepřové maso + divočák

Autor: Redakce

8.10.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč Montážní dělníci mechanických zařízení Montážní dělník/ce. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, Praxe ve strojírenském oboru vítána. Pracovníka zaučíme., , Nabízíme:, Prémie dle prémiového řádu, , Zájemci se mohou hlásit u pana Dvořáčka:, - zasláním životopisu (CV) na email:cempro@cempro.cz;, - telefonicky na čísle 602 252 606;, - osobně (po - pá, 6-14 hod.) na adrese Nová 1430, Hranice. Pracoviště: Cempro s.r.o., Nová, č.p. 1430, 753 01 Hranice 1. Informace: Miroslav Dvořáček, +420 602 252 606. Výroba - Výroba Obsluha strojů 14 000 Kč Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže Obsluha strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 19600 kč. Volných pracovních míst: 18. Poznámka: Náplň práce:, obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z pryže, vyplňování výkazů., , Požadujeme:, dobrou pracovní morálku, ochotu pracovat ve třísměnném provozu, manuální zručnost, pečlivost, zodpovědnost, Pozn.: Součástí výběrového řízení je manuální zkouška., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: ksopuskova@united-polymers.cz, , - telefonicky na čísle: 581 699 535 - paní Katarína Sopůšková., , Místo výkonu práce: United polymers s.r.o., Tovární č.p. 605, 753 01 Hranice. Pracoviště: United polymers, s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Katarína Sopůšková, +420 581 699 535. Výroba - Výroba Montážní dělník 22 000 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů Montér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Požadujeme:, vyučení v oboru (strojní/elektro), čtení technické dokumentace, manuální zručnost; AJ a ochota cestovat výhodou nikoliv podmínkou, , Nabízíme:, Po roce možnost prodloužení smlouvy na dobu neurčitou; týden dovolené navíc, příspěvek na závodní stravování, příspěvek na dopravu, Flexi Pass poukázky, příspěvek na penzijní připojištění, firemní kurz AJ, , , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Veronika Březinová:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: veronika.brezinova@avl.com;, - telefonicky na čísle 581 653 375;, - osobně (08,00 - 14,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: AVL Moravia s. r. o., Tovární 605, 753 01 Hranice. Pracoviště: Avl moravia s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Veronika Březinová, +420 581 653 375. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 21 000 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Švadlena. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 29000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Požadavky:, znalost šití, , Nabízíme:, možnost stravování, příjemné prostředí, garanci dlouhodobé práce, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - Ing. Olšaníková nebo paní Ambrosová:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: olsanikova.zuzana@zahas-sro.cz nebo zahas@zahas-sro.cz;, - telefonicky (od 08,00 - 14,00hod.) na čísle 581 750 125;, - osobně na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: ZAHAS s.r.o., Lipník nad Bečvou VII-Trnávka č.p. 11, 751 31 Lipník nad Bečvou. Pracoviště: Zahas s.r.o., 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Olšaníková, +420 581 750 125.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

František z Přerova se kvůli vrozené vadě může pohybovat jen s pomocí rukou. K usnadnění života mu pomůže i výtěžek Kabelkového veletrhu Deníku
9

Výtěžek Kabelkového veletrhu pomohl dětem

Fotbalová rozlučka Tomáše Rosického

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

Cestu mezi Teplicemi a Valšovicemi na dva měsíce zavřou

Obyvatelé vesnic na Hranicku se musí připravit na další uzavírku. Od příštího týdne bude kvůli rekonstrukci neprůjezdná silnice mezi obcemi Teplice nad Bečvou a Valšovice. Uzavírka potrvá až do poloviny prosince.

Tajemník či zastupitel? Vladimíra Vyplelíka čeká zásadní rozhodnutí

Zásadní rozhodnutí má před sebou současný tajemník Městského úřadu Hranice Vladimír Vyplelík.

Divadlo Štěk & spol. je zpět. A kontroverzní Koule taky

Divadlo Štěk & spol. mohli diváci naposledy spatřit v roce 2012 v dramatu Daniela Keyese Růže pro Algernon. Po téměř sedmileté pauze se vrátili zpět. Minulý pátek uvedl soubor v Divadle Stará střelnice svou fungl novou hru Koule a podle reakcí diváků je zřejmé, že měli šťastnou ruku.

Petr Večeřa v zastupitelstvu neusedne, nahradí jej Robert Selzer

Týden po volbách dochází k změnám v nově zvoleném hranickém zastupitelstvu. Úspěšný kandidát hnutí Otevřená radnice Petr Večeřa se vzdal svého mandátu. V zastupitelstvu tak místo něj usedne ostřílený Robert Selzer.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT