VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Strojírenský technik 14 500 Kč Obsluha kotlů na vytápění, ohřívačů a výměníků (kromě obsluhy kotlů lodí a lokomotiv) zauhlovač/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Činnosti v kotelně na pevná paliva (dvousměnný provoz Po-Pá - střídání ranní směny a noční směny (8 hod. směna). K měsíční mzdě příplatky za noc.. Pracoviště: Sph-služby, s.r.o., Tovární, č.p. 605, 753 01 Hranice 1. Informace: Jiřina Holubová, +420 581 661 600. Informační technologie - Informační technologie Programátor 25 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté Programátor PLC. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED. Pracovní doba od 07,00hod. s možností úpravy., , Náplň práce:, programování dle IEC 61131-3, Allen Bradley, ABB, Siemens; tvorba vizualizací pro panely Weintek, Control Web, Factory Talk; tvorba návodu, zaškolení obsluhy, , Požadavky:, znalost čtení elektro dokumentace, , Nabízíme:, stravné; motivační odměny; firemní akce, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: kleinova@mercon.cz. Pracoviště: Mercon přerov s.r.o., 9. května, č.p. 2839, 750 02 Přerov 2. Informace: Ivana Kleinová, +420 606 703 505. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 15 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič - rozvoz pizzy. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Možnost práce i na zkrácený úvazek - počet hodin dohodou. Po domluvě možno jen víkendy. Směnnost: krátký - dlouhý týden., , Požadavky:, ŘP sk. B, praxe v řízení automobilu min. 1 rok, trestní rejstřík bez záznamu, karta řidiče, příjemné vystupování, časová flexibilita, zodpovědnost, chuť pracovat., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: pertutto@seznam.cz, - telefonicky na čísle 604 260 105 - p. Vinklárek. Pracoviště: Naděžda vinklárková - pracoviště přerov, Klivarova, č.p. 2588, 750 02 Přerov 2. Informace: Vinklárek, +420 604 260 105. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč Zámečníci strojů Montážní pracovník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, základní svářečský kurz; znalost čtení výkresové dokumentace; manuální zručnost, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050 - pan Jiří Pitner. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Hranická praktická lékařka pro dospělé Jitka Nováková  očkování proti chřipce podporuje.

Nakazit chřipkou nás může i člověk, který vypadá zdravě

Studená fronta přichází, vybalte svetry. V pondělí může na horách i sněžit

Na pořádný teplotní sešup to vypadá počátkem víkendu. Ba co více, v pondělí může na horách padat sníh.

Co s dopravou v Hranicích? O besedu nebyl zájem

Jak hledat řešení problémů spojených s dopravou, se na setkání v zámecké zahradě pokusil nastínit dopravní expert Jaroslav Martínek.

Octavie v Hranicích srazila cyklistu, nedala mu přednost

Se zraněním skončil v nemocnici devětasedmdesátiletý cyklista, kterého srazilo ve středu po poledni auto na Smetanově nábřeží v Hranicích.

Učitelky ze školy 1. máje darovaly do Kabelkového veletrhu 33 kabelek

Kabelky malé, velké, barevné, červené, zelené, modré nebo decentní černé se rozhodly darovat do Kabelkového veletrhu Deníku učitelky Základní školy 1. máje v Hranicích. Přerovský a hranický deník jej v Přerově pořádá už potřetí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT