VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší frgál vyhrál koláč s ořechovou náplní od Anny Šaurové

Ořechový frgál Anny Šaurové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala v neděli 8. října na závěr devátého ročníku Karlovského gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

10.10.2017
SDÍLEJ:

Karlovský gastrofestival 2017. Soutěž frgálů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik

Autor: Redakce

10.10.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Elektromontér16 400 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Provozní elektrikář. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Hledáme právě vás:, máte odbornou způsobilost dle vyhlášky 50/1978 Sb.; jste spolehlivý a zručný ; zaujímáte aktivní přístup k práci; vlastníte řidičský průkaz sk. B, , Náplň práce:, samostatné odborné práce při opravách, údržbě elektrických strojů a energetických zařízení , , Co vám můžeme nabídnout? , práci u stabilní společnosti; příjemné pracovní prostředí; zaměstnanecké výhody (podnikové stravování, penzijní připojištění, zvýhodněné ceny lázeňských procedur atd.). Pracoviště: Lázně teplice nad bečvou a.s., 753 01 Hranice 1. Informace: Pavla Vozáková, +420 581 686 293.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník17 100 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Možnost prodloužení pracovního poměru., , Charakteristika pracovního místa: , kvalifikovaný pracovník schopný vykonávat aktivity při skladování a manipulaci se zbožím. Fyzicky náročná práce., , Pracovní náplň: , přejímání zboží, kontrola dodacích listů a přepravních dokladů, skladování, vychystávání zboží, příprava k expedici, obsluha zákazníků velkoskladu, nakládka a vykládka vozidel, udržování pořádku na přiděleném úseku skladu., Pracovní doba: 6,30-15,00 hod. a 9,30-18,00 hod. (střídání pracovní doby v týdenních intervalech)., , Požadujeme: , spolehlivost, trestní rejstřík bez záznamu, aktivní přístup, pozitivní myšlení a přesnost, znalost práce na PC, maturita výhodou., , Nabízíme:, Stravování na pracovišti, kantýna, možnost kariérového růstu, benefitní program, zvýhodněné volání přes T-mobile., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu na mailovou adresu: pjecmenova@krok-hranice.cz nejpozději do 15.3.2018. , Poté budou vybraní uchazeči pozváni k pohovoru.. Pracoviště: Krok cz, v.o.s., Komenského, č.p. 421, 753 01 Hranice 1. Informace: Petra Ječmenová, .

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař16 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Bliřší informace budou poskytnuty při prvním kontaktu se zaměstnavatelem., , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky (od 1. 3. 2018) na čísle 732 727 647 - Jana Bartková, - osobně na adrese Hromůvka 2091, Hranice. Pracoviště: Jana bartková - pracoviště hranice, Hromůvka, č.p. 2091, 753 01 Hranice 1. Informace: Jana Bartková, +420 732 727 647.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka92 Kč

Číšníci a servírky Číšník/servírka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 92 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, Praxe v oboru vítána, samostatnost, zručnost, spolehlivost, komunikativnost., , Nabízíme:, obědy pro zaměstnance, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: senkyrikovak@seznam.cz;, - telefonicky (9,00 - 17,00 hod.) na čísle 608 421 694;, - osobně od 9,00 do 11,00 hod., Restaurace Hubert, Sklený Kopec 1973, 753 01 Hranice. Pracoviště: Jh monta s.r.o., pracoviště hranice, Sklený kopec, č.p. 1973, 753 01 Hranice 1. Informace: Kateřina Šenkyříková, +420 608 421 694.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kladno hostilo Prostějov, dorazili i Travelling Jagrs z Kanady
19

Je rozhodnuto. Jestřábi v play-off vyzvou Jágrovo Kladno

Ženy z Horních Těšic při draní peří probraly nejen recepty, ale i letošní olympiádu.
11

Při draní peří myslely na Ester Ledeckou

Přituhne. Meteorologové upozorňují na silný mráz, přes den bude až -11 stupňů

Na silný mráz upozorňují meteorologové. Teploty v Olomouckém kraji by v příštích dnech měly přes den klesnout až k -11, v noci pak -17 stupňům Celsia. Upozornění na webu Českého hydrometeorologického ústavu platí od nedělní půlnoci až do odvolání a to pro celé území České republiky.

Ledecká je olympijskou legendou. Získala druhé zlato, po lyžích i na snowboardu

/FOTOGALERIE/ Ester Ledecká, 22letá česká reprezentantka, získala na zimních hrách v Pchjongčchangu své druhé zlato. Po šokujícím prvním místu ze super-G pro ni byla zlatá i druhá jihokorejská sobota. V paralelním obřím slalomu snowboardistek s přehledem porazila všechny své soupeřky a zařadila se mezi české olympijské legendy Věru Čáslavskou nebo Emila Zátopka.

Znavený dvouletý dveřník, fet za volantem a soutěž střihačů vína: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 23. února 2018.

Jak vypadal Únor 1948 na střední Moravě?

„Právě se vracím z Hradu…“ Takto začíná nejznámější věta, kterou pronesl komunistický vůdce a tehdejší předseda vlády Klement Gottwald 25. února 1948 před stotisícovým davem na Václavském náměstí v Praze.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT