VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší sýr vyhrála rožnovská Biofarma Horut

Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž sýrů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.

Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka,“ dodala Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.

Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let,“ uzavřela Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017

1. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo - Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo - Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo - Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo - Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
6. místo - Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr

Hlasování veřejnosti 

Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer

Autor: Redakce

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Galerii M+M v těchto dnech vrcholí přípravy na Výstavu betlémů a vánočních tradic, kterou v pátek 24. listopadu v 17 hodin zahájí slavnostní vernisáž.
8

Přípravy na výstavu betlémů jsou v plném proudu

Robert Runták na debatním Setkání s olomouckým hejtmanem pořádaném Deníkem
15

Podnikatel Runták: Přeji si SEFO, je to přesně projekt pro dnešní dobu

Právě jsme se narodili. Mrkněte se na nás

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Díky vstřícnosti přerovské, olomoucké, novojičínské a meziříčské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších obyvatel Přerovska, Hranicka a Lipnicka. Každý týden náš fotograf objíždí spolupracující porodnice a fotí nově narozená miminka.

Krpálek na Hranice přes zranění nezanevřel

Zpátky na „místě činu“. Možná byste řekli, že olympijský vítěz z Ria Lukáš Krpálek nebude mít na moravské město Hranice nejlepší vzpomínky.

Desáté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

FOTOGALERIE / Prsten za 15 tisíc korun od zlatnického mistra Zbyňka Zimčíka z ateliéru Filip v Uherském Hradišti a dva krásné romantické pobyty v hotelech Starý zámek Napajedla a Spa hotel Lanterna. Právě o tyto atraktivní ceny se hraje v dalším ročníku oblíbené soutěže Svatební pár Deníku.

Listopad ´89 v Hranicích: Byli jsme obrovsky nadšení a ochotní obětovat všechno

„Lidé čekali změnu, jenže stejně tak, jak to bylo v roce 1968, vůbec netušili, co by tato změna měla znamenat,“ vzpomíná na události z listopadu 1989 jedna z členek Občanského fóra v Hranicích Jaromíra Vlasáková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT