První tabulku rodinná čokoládovna představila v roce 2013. Dbá na 100 % českou výrobu od výroby po zabalení čokolády. Vedle výroby čokolády z ekvádorských kakaových bobů a dovozu dalších zajímavých produktů z Ekvádoru Čokoládovna Troubelice každoročně pořádá degustaci vína a čokolády.

Letos svou čokoládu snoubili s prémiovými jihoamerickými víny, které do České republiky dováží OpenWine Olomouc. Na páteční degustaci zavítal rodilý Chilan a zakladatel OpenWine Jorg Atisha, který se rozpovídal o rodné zemi a prozradil i pár cestovatelských tipů v této vínem zaslíbené zemi. S Jorgem čokoládovna pořádala degustaci i v předešlých ročnících.

Rodinná čokoládovna v Troubelicích na Olomoucku si zakládá na kvalitě produkce. K výrobě sladké pochoutky používá ty nejlepší kakaové boby z Ekvádoru.
S nápadem na čokoládovnu přišel otec rodiny. Nyní sám vybírá kakaové boby

Chuťové pohárky hostů otevřela kombinace šumivého sektu s mochyní v bílé čokoládě. Někomu kombinace vína a čokolády může přijít netypická, ale v podstatě se degustují podobně.

„Čokoláda se nechá pomalu rozpustit na jazyku, aby se zachytili všechny odstíny chuti. Stejně tak jako se víno snoubí s různými pokrmy, tak se dá snoubit i s čokoládou,“ popsala jedna z majitelek Jitka Bačíková. „Dva roky zpátky jsme degustovali dokonce čokoládu společně s vínem a rumem,“ doplnila Jitka Bačíková.

Truffles
Čokoládové truffles. Na tuhle dobrotu stačí dvě ingredience

Neodolatelná vůně různých druhů čokolád a jihoamerických bílých či červených vín provázela hosty po celý večer. V průběhu degustace se hosté dozvěděli něco málo o samotné výrobě čokolády a navštívili i vnitřní prostory čokoládovny, kde také ochutnávali plnými doušky. Pod venkovním altánem na hosty čekala čokoládová fontána s čerstvým ovocem, a protože čokolády není nikdy dost, i kousky více než 20 druhů čokolády a čokoládových výrobků.

„Pokud naši degustaci čokolády a vína někdo nestihl, nemusí mít obavy. Příští léto bude další. Celoročně pořádáme i skupinové degustace čokolády,“ dodala majitelka.

Další akci chystá čokoládovna 15. října v podobě jarmarku. Kromě čokolády budou na výběr i regionální produkty, uzené maso, sýry, paštiky, svíčky nebo domácí pečivo. I děti se na jarmarku zabaví v tvořivých dílničkách nebo mohou vyzkoušet malování na obličej.

Čokoládovna má také v Troubelicích kamennou prodejnu, kde na zákazníky nečeká jen výběr čokolád. Na své si přijdou i milovníci kávy a na osvěžení nechybí ani zmrzlina.

Klára Ottová
Autorka je studentkou FF Univerzity Palackého v Olomouci