Samonivelační poklopy a dešťové vpusti už před časem nechala na několika místech nainstalovat obec Leština.

K realizaci si vedení obce přizvalo firmu Woxi - Poklop servis, která se právě na opravy kanalizačních poklopů specializuje. V Leštině se zároveň konala ukázková akce, díky níž mohli starostové okolních obcí v praxi porovnat rozdíl mezi starým a novým způsobem usazení poklopů.

„Technologie použitá v Leštině se nám líbila, proto jsme si od Poklop servisu nechali vypracovat zhodnocení technického stavu a cenovou nabídku. Nakonec jsme se rozhodli pro opravu deseti kanalizačních poklopů v místní části Slavoňov. Ty byly totiž nejvíce poškozené a hrozilo další zhoršování jejich stavu,“ uvedl starosta Lukavice Vladimír Velický.

Ocenil rychlost, s jakou byla oprava všech deseti poklopů dokončena.

„Technikům na to stačily zhruba tři dny.  Pracovali přitom tak, že prakticky nedocházelo k žádnému zásadnímu omezení dopravy,“ dodal starosta.

Samonivelační technologii aplikuje firma Poklop servis v celé České republice.

„Běžný poklop nebo mřížová vpusť je usazena přímo na kanalizační šachtě. Tlak přejíždějících vozidel tak na šachtu neustále působí a dochází k jejímu poškození a potom známým propadům. Samonivelační poklop tuto nevýhodu eliminuje, protože tlak vyvinutý provozem rozvádí rovnoměrně do plochy vozovky. Šachta už není namáhaná a přejíždění je komfortnější,“ popsal technik Poklop servisu Petr Koňařík.

Poznamenal ale, že jeho slova jsou pouze zjednodušené principiální vysvětlení. U oprav je totiž nutné dodržet přesný technologický postup a aplikovat speciální materiály.

„Rozhodně se nejedná pouze o kosmetické úpravy. Součástí prací je například také utěsnění a vyčištění stávající šachty, hydroizolační ošetření a vytvoření nové základny z betonových prstenců,“ vyjmenoval Koňařík.