Aktuálně si na své přijdou hlavně běžkaři.

„Dlouho nepamatujeme tak vynikající podmínky. V údolí i na hřebenech leží až devadesát centimetrů sněhu. Vyhledávané jsou zejména běžkařské trasy přímo ve Velkých Karlovicích, které strojově upravuje obec. Díky nenáročnému terénu jsou totiž vhodné i pro začátečníky nebo rodiny s dětmi,“ říká mluvčí tamního Resortu Valachy Martina Žáčková.

Přímo u stop jsou na několika místech parkoviště a výdejní okénka s občerstvením. Momentálně je upraveno sedm tras, které se vzájemně prolínají, v délce přes 40 kilometrů.

„Podle poznávacích značek aut, která u nás parkují, sem na otočku přijíždí milovníci běžek z celé Moravy. Návštěvnost ale nepřekračuje možnosti údolí, nezažíváme zde žádné nápory a kolize, jaké v televizi vídáme na jiných místech,“ upozorňuje Martina Žáčková.

Zasněžené Velké Karlovice v lednu 2020. Sjezdovka Razula.
Sáňkaři i běžkaři vzali útokem Velké Karlovice. Podívejte se na tu zimní selanku

U parkoviště u sjezdovky Razula se nachází také Bistro Razula, kde si lidé mohou každý den od 8 do 18 hodin koupit jídlo a pití s sebou. Návštěvníkům zpřístupnilo i toalety. Nově je tady otevřena také půjčovna sportovního vybavení. Zájemci si mohou přes výdejní okénko půjčit nejen běžkařské sety, ale i sněžnice a skialpy. A právě pro skialpining nabízí sjezdovka Razula, se svou délkou jeden kilometr a převýšením 210 metrů, dobré podmínky. Na sjezdovce si ale užívají i sáňkaři. Provozovatelům to ale nevadí.

„Dokud se nezačneme chystat na obnovení provozu vleků, tak nám to nevadí. Chápeme, že rodiče s dětmi chtějí v této době využít každou příležitost k zimním radovánkám a výletům na čerstvý vzduch. Jen zdůrazňujeme, že pohyb na sjezdovkách je na jejich riziko a je třeba dodržovat všechna nařízení v souvislosti s nouzovým stavem,“ říká ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Sáňkaři často míří také na sjezdovku Horal u stejnojmenného hotelu. I tam jsou výdejní okénka. Ve všední dny nabízejí teplé nápoje a hotová jídla.

Z parkoviště u sjezdovky Razula lze vyrazit i na výšlap k blízké, celoročně přístupné rozhledně Miloňová.

Ti, co dávají přednost autobusu před cestou autem, potěší zpráva o navýšení počtu spojů. Do Velkých Karlovic po změnách přepravce míří ze Vsetína autobus minimálně jednou za hodinu.