„Není to vůbec jednoduché. Myslíme si, že máme uhašeno, ale vezmeme termokameru a zjistíme, že 30 centimetrů pod nohama máme 300 stupňů. Neustále se to za námi zase rozhořívá,“ popisuje ve videu velící hasič v rámci nasazeného odřadu Pavel Thin z Olomouce.

Zdroj: Youtube

Hasiči postupují v boji s ohněm nebezpečným svažitým terénem. Stromy jsou poškozené a může dojít k jejich pádu. Ve vyčerpávajícím nasazení jim pomáhají krotit živel vrtulníky.

Dalších 30 hasičů s technikou v noci na sobotu zamířilo z Olomouckého kraje na pomoc v boji s lesním požárem v Národním parku České Švýcarsko
Další pomoc z kraje. Do Českého Švýcarska vyjely tři desítky hasičů

„Snažíme se navigovat hašení z vrtulníků, které se střídají na louce jeden za druhým,“ přibližoval sobotní nasazení hasičů z Olomouckého kraje.

S požárem v Českém Švýcarsku bojují stovky hasičů sedmým dnem. První hasiči z Olomouckého kraje vyjeli na místo v noci na pátek a v pátek odpoledne již nasadili velkokapacitní čerpadlo a dodávali vodu do oblasti Pravčické brány. Další tři desítky hasičů vyrazili na pomoc kolegům v noci na sobotu.

„Všichni ti, kteří včera vyrazili pomoci, ať profesionální či dobrovolný hasiči, jsou aktivně zapojeni. Prořezáváme se, proléváme místa vykazující stále vysoké teploty, povoláváme vrtulník ve chvílích, kdy opětovně začne hořet vysokým plamenem,“ popisoval v sobotu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Požár v Národním parku České Švýcarsko v sobotu likviduje na 750 hasičů. Kvůli nízké oblačnosti dopoledne nemohla vzlétnout letadla. Švédské letouny Air Tractor, z nichž každý pojme až 3000 litrů vody, čekají na letišti ve Vodochodech. Hasiči v sobotu přecházejí z požární obrany do útoku.

V národním parku začalo hořet v neděli a podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů.