Právě dřevěné formy na perník a marcipán řezbář Jiří Rücker podle svých slov vyrábí nejraději. Umí toho ale mnohem, mnohem víc. Vytvořil už desítky dřevěných loutek ve velikostech od 20 centimetrů přes 55 centimetrů až po ty největší o 80 centimetrech. A s lásku dokáže vyrábět také betlémy a fajfky. V uměleckých dřevěných formách z jeho rukou se dá tvarovat i máslo nebo sýry.

Vědec Jan Procházka vynalezl jedinečný funkční nátěr, který spolehlivě zabíjí viry a baterie bez použití chemie díky fotokatalýze.
Český vědec Jan Procházka vyvinul antivirový přípravek na nátěr stěn

Umí ale třeba i kouzla s papírem. V jeho tiskařské dílně jsou stroje, které digitální tiskárny absolutně neznají. Jde například o tisk z hloubky, tisk z vrchu (klasický knihtisk), slepotisk (reliéfní tisk) nebo vypalování do kůže.

Jiří Rücker je rodák z Českého Brodu, většinu svého života ale tráví v Pečkách. „Přes kovorytectví, které bylo mou hlavní pracovní náplní, jsem se dostal nejdřív jako k zálibě k dřevořezbě. Následně jsem oboje zúročil ve své živnosti,“ popisuje.

Z kovorytce řezbářem

Původně se vyučil rytcem kovů, následně si doplnil vzdělání oborem muzejní konzervátor. Působil také jako pedagog na uměleckořemeslném učilišti v Praze. Pracoval například ve Sklárnách Bohemia jako rytec forem, v podniku Grafotechna jako rytec poštovních razítek, v družstvu Umělecká řemesla jako rytec medailér, dále jako rytec štočků či ocelových razidel, odznaků, dřevorytů, mědirytů, ocelorytů, šperků a zbraní. V roce 1990 si založil vlastní živnost. Je nositelem ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje či Nositel tradice lidových řemesel.

A mimochodem, pokud byste si chtěli doma vyrobit dle Jiřího Rückera receptu perník tlačený do dřevěných forem (určený pro začátečníky), věřte, že se do něj dává jemně tlučené a proseté koření, tedy žádné koření do perníku koupené v supermarketu, je třeba těsto nechat uležet nejméně týden, lépe dva, a péct ve slabě vyhřáté troubě, tedy spíše sušit na 100 až 120 stupňů.