Aukční síň Julien 's Auctions přisoudila kytaře vyvolávací cenu jeden milion dolarů a doufala, že by cena nástroje mohla vyšplhat až na dva miliony. Po souboji zájemců se ale cena dostala na šestinásobek a nakonec ji získal Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones.

Kurt Cobain
Kytara Kurta Cobaina jde do aukce. Vyvolávací cena bude 25,5 milionu

Ten plánuje kytaru společně s dalšími exponáty připomínajícími skupinu Nirvana vystavit v rámci putovní expozice, přičemž výtěžek ze vstupného chce věnovat hudebníkům postiženým dopady koronavirové krize, napsala agentura DPA.

Zdroj: Youtube

S kytarou Martin D18E nahrál Cobain koncert v listopadu roku 1993, tedy jen několik měsíců předtím, než se ve svých 27 letech zastřelil doma v Seattlu. Album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti, dosáhlo vrcholu v žebříčku Billboard a získalo cenu Grammy. Zvuk této kytary tak nyní dodnes slýchají fanoušci například v akustické verzi slavných hitů About a Girl či All Apologies.

Britský herec Ian Holm na snímku z roku 2012
Zemřel britský herec Ian Holm, představitel Bilba Pytlíka z trilogie Pán prstenů

Astronomická částka, za niž se kytara v sobotu vydražila, vynikne například ve srovnání s cenou, za níž kupec získal modrou kytaru zpěváka Prince. Na míru vyrobený nástroj, na nějž Prince hrál během hvězdných let své kariéry v 80. a 90. letech například během turné Purple Rain v roce 1984, se prodala za 563 tisíc dolarů (13,4 milionu Kč).