19.1.2021 27 Tradiční vesnická zabijačka přichází znovu do módy. Na co vše nezapomenout? Zima se od nepaměti pojí s tradiční vesnickou zabijačkou. A ta zase přichází do módy. Ti praví…
8.1.2021 29 Krádeže koní kvůli masu? Máme hlídky, říkají koňáci Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a…
26.12.2020 7 Kam s nimi? Florida čelí hadí invazi, ulovené krajty možná zamíří do restaurací Králíka na Floridě už jen tak neuvidíte. Ani mývala. Všechno sežraly krajty tmavé. Tomuto…
25.12.2020 9 Zdravé Vánoce nejsou sci-fi. Musí se však dodržet několik základních zásad Jak si užít Vánoce bez následků na zdraví? Nemusíte se vzdát všech dobrot, na které se celý rok…
16.12.2020 9 V Janské začalo vybíjení chovu slepic kvůli salmonele. Zemře 40 tisíc nosnic Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské…
2.12.2020 6 Maso ze zkumavky skutečností. Singapur jako první povolil kuřecí z laboratoře Další potravinářská bariéra byla prolomena. Singapur jako první na světě povolil tzv. čisté maso,…
29.11.2020 9 Vegetariáni a vegani by si měli dávat pozor na zlomeniny, varuje nová studie Řešíme to neustále. Jak moc je to, co jíme, zdravé, ekologické, a není náhodou bezmasý jídelníček…
22.11.2020 8 Hmyz jíme i nevědomky, třeba v čokoládě. Na talíři to je přitom hotový poklad Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to…
20.11.2020 7 Domácnost za časů prababiček: denní rituál začal u kamen, jedly se vrány i žáby Domácnosti našich babiček byly šetrnější k přírodě než ty dnešní. Mnoho elektrické energie…
15.11.2020 21 Rybáři se bojí, že kvůli covidu zůstanou kapři v sádkách Dobrá zpráva: Vánoční kapři letos nepodraží. A navíc rybí maso podpoří imunitu.
15.11.2020 7 Jsem potomek Čingischána, tvrdil sovětský kanibal. Snědl nejméně devět lidí Železný tesák byla přezdívka, kterou si během své chmurné kariéry vydobyl Nikolaj Džumagaljev,…
14.11.2020 21 I mokré tlapky vítáme. V některých podnicích není káva se psem problém Takzvaných dogfriendly podniků na mapách přibývá. Provozovatelé mají pro pejskaře pochopení.…
8.11.2020 5 Recepty na zapečené vepřové: s anglickou slaninou, se sýrem nebo zázvorem Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá…
1.11.2020 15 Jak se žije veganům v Česku: Situace se zlepšuje, úskalích je méně Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí…
25.10.2020 13 Sladké recepty slavného Josefa Maršálka: připravte si vídeňské oreo s olivami Když mají chlapi volno, rozdělají oheň a hodí maso na gril. Ale co když venku prší? Ti odvážnější…
27.9.2020 5 Večeře, které ušetří čas. Tyto recepty jsou hotové za pár minut V dnešní uspěchané době nikdo nechce strávit věčnost u plotny. Díky našim receptům na rychlou…
17.9.2020 6 Karbanátky z lidského masa, mrtvé dítě na okně. To byla děsivá zima v Leningradu Před devětasedmdesáti lety 8. září 1941 zahájila německá nacistická vojska obléhání Leningradu …
26.8.2020 12 Vzkaz z doby ledové: vědci znají poslední večeři štěněte nalezeného na Sibiři Štěně z doby ledové, nalezené v sibiřském permafrostu, jedlo krátce před svou smrtí maso z…
24.8.2020 9 Když maso není maso. Pozor na složení, čím je delší etiketa, tím větší problém Jíst hamburger bez masa je v kurzu. Průmyslově zpracované výrobky napodobující maso prý šetří…
12.8.2020 13 Postrach tuláků. Pruský kanibal vraždil bezdomovce, jejich maso jedl i prodával V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa…
23.7.2020 7 Test grilovacích koření: jsou plné soli, nejvíce jí obsahoval výrobek od Vitany Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící…
16.7.2020 12 Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad…
14.7.2020 30 V Mongolsku se objevil dýmějový mor. Zemřel chlapec, který snědl sviště Čína zvýšila na třetí stupeň varování přes výskytem dýmějového moru ve městě Bayan Nur v čínské…
5.7.2020 13 Zvěřiny se není nutné bát. Prodej nabízí myslivci i lesy Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých…
3.7.2020 19 Češi jedí drůbežího masa stále více. Proč se však musí dovážet třeba z Polska? Česká kuřata se vyvážejí zejména na Slovensko a do Německa. Drůbeží maso se naopak dováží hlavně…
30.6.2020 5 Nebojte se zeleniny. Existují recepty, které jsou chutné i vydatné Na zeleninové pokrmy kouká mnoho lidí skz prsty. Neprávem. I recepty bez masa nebo v kombinaci…
24.6.2020 6 Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva /Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název…
21.6.2020 4 Řezník s motýlkem Aleš Peterka. I korporát lze vyměnit za zástěru a nestrádat Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní…
19.6.2020 7 Grilování tak trochu jinak: zkuste tofu špízy nebo kuře v jogurtu Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou…
3.6.2020 6 Zkažené maso U Rady? Restaurace vyvázla díky koronaviru bez trestu! V uplynulých týdnech skončilo správní řízení s majitelem dříve vyhlášené ostravské Restaurace U…
5.5.2020 15 Tajemství polévky Boršč: od zkaženého masa s červy až do tuby ve vesmíru Jeden by řekl: Co na té řepě se zelím všichni vidí? Jenže, jak zdůrazňuje časopis Gurmet, boršč…
29.4.2020 5 Cena potravin půjde nahoru. Vedle koronaviru ji pohání i sucho Uvolnění karanténních pravidel bude v příštích týdnech a měsících provázet pravděpodobně také…
25.4.2020 20 Fenomén jménem řízek: není to pouze o klasice, existuje více receptů Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla.…
14.4.2020 9 Diety od A do Z: Jaké potraviny vynechat, jaké naopak do jídelníčku zařadit Hodně zdravotních problémů a nemocí se řeší úpravou stravy. Někdy vám lékař dokonce předepíše…
28.2.2020 11 Vysoký cholesterol může zaskočit i třicátníky. Stačí přitom dodržovat pravidla Vysoká hladina cholesterolu patří mezi civilizační onemocnění a způsobuje ji především náš…
12.2.2020 8 Bezpečné maso? Zamrazte i to z biofarmy, radí odborník Čeští vědci přišli s překvapivým zjistěním: mezi obyčejnými chovy a biofarmami není prakticky…
7.2.2020 6 Krvavý pokus o vraždu v Bedihošti: jak se žilo v domě, kde se tragédie stala? Nájemník v Bedihošti napadl majitele domu sekáčkem na maso. Několikrát ho sekl do hlavy a…
19.12.2019 23 Češi mají vůči rybám zbytečné předsudky. Konzumují je především o Vánocích Kapři z jižních Čech nechybí na štědrovečerní tabuli ve většině českých domácností. Rybářům z…
2.12.2019 18 Nákupy kdysi a dnes: Největší fronty před '89 byly na maso a ovoce Na jedné straně mnohahodinové fronty před obchody, na druhé bezdotykové karty. Nákupní zvyklosti…
30.11.2019 4 Potraviny v Česku? Nemáme se špatně, Polákům ale můžeme závidět Jídlo a nealko nápoje jsou u nás o 16 procent levnější než jinde v Evropě. Obrazné „paštiky“ se…
14.11.2019 4 Zvěřinové hody ve vaší kuchyni: Jak naložit s kancem či zajícem? Máte souseda myslivce? Pak teď na podzim často postávejte u jeho dveří a škemrejte, škemrejte.…
7.11.2019 7 Sladkovodní ryby jako elixír mládí: Oddalují stárnutí a prospívají srdci Sladkovodní ryby bychom měli jíst po celý rok – nejen o Vánocích. Skvěle chutnají a navíc svědčí…
26.10.2019 10 Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na…
21.10.2019 11 Banány, televize i toaletní papír. Fronty se za minulého režimu stály na vše Sehnat exotické ovoce jako banány či pomeranče, toaletní papír nebo maso často nešlo za minulého…
6.8.2019 19 Kukuřice s máslem či ovčí sýr. Grilování nemusí být jen o mase Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou…
22.6.2019 10 I chov slepic má svá pravidla: kohout není jen na oplodnění, je to i policajt Chov slepic je nenáročný koníček, který má ovšem svá pravidla. Ať už slepice chováte kvůli…
4.6.2019 5 Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám…
22.4.2019 5 Jídlo pro pořádné labužníky. Slanina se hodí k bramborám, na rybu i do polévky Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině,…
12.1.2019 MAS Hranicko chystá na jaro další sadu dotačních výzev Místní akční skupina Hranicko bude i v tomto roce pokračovat s vyhlašováním dotačních výzev. O…
28.12.2018 Slevy udeřily! Zkontrolujte jejich účtování u poklady, radí inspekce Povánoční slevy uhodily vší silou v olomouckých obchoďácích, menších kamenných prodejnách i na…