V regionu Hranicka jsou trasy rozděleny na tři části, ze kterých si cestovatelé mohou vybrat. Mapu s cyklotrasami seženou turisté
v informačním centru v Hranicích, kde výlet začíná a také končí. Tento tip nabízí takzvaný třetí okruh, který je dlouhý přes 40kilometrů. Vzhledem k tomu, že má nejmenší převýšení, je vhodný i pro rodiny s odrostlejšími dětmi, které pojedou na trekovém kole většinou otevřeným prostorem mezi poli a vesnicemi.
Na okruhu číslo tři se potkají s bývalým vodním Andršovým mlýnem, po pár kilometrech na ně čeká pozoruhodný větrný Červekův mlýn ve Skaličce, který sem byl převezen z Dřevohostic v roce 1850 a od roku 1879 je rodinným dědictvím Červekových. Po domluvě s majitelem si ho může kdokoli prohlédnout.
Cestou se výletníci dostanou i k místu, kde stával Krečmerův mlýn. Ten však v roce 1950 strhla vichřice. Další v úseku je druhý větrný mlýn Poruba. Je zděný, na rozdíl od dřevěného ve Skaličce, a mlel ještě na začátku druhé světové války. Majitel ho vybavil elektromotorem, který jej poháněl v bezvětří. Přestože mlýn byl jako technická památka zapsán v Seznamu nemovitých kulturních památek přerovského okresu, není dosud plně rekonstruován. Poslední zastávkou na trase je místo poblíž obce Hranické Loučky, kde stával větrný mlýn Kozí Loučky.
Do Hranic se turisté dostanou vlakem. Tip na výlet popisoval pouze jednu možnou variantu, ovšem podle mapek v hranickém infocentru, které najdou turisté, když se vydají od nádraží po značené cyklotrase k centru na Masarykovo náměstí, si mohou podle libosti zvolit i jinou možnost.
Konkrétně tento výlet tedy začíná v Hranicích a okruh vede přes lázně Teplice nad Bečvou, kde se nabízí navštívit Zbrašovské aragonitové jeskyně, menší obce a městys Hustopeče nad Bečvou, který zdobí renesanční zámek a poté opět mezi menšími vesnicemi zpátky do Hranic.