OLOMOUCKO

Zánik samoty Berhof
KDY: pátek 7. ledna od 19 hodin
KDE: Moravské divadlo Olomouc
ZA KOLIK: od 160 korun do 430 korun

Přijďte se v pátek 7. ledna podívat na dramatický příběh, který vás svou pochmurnou atmosférou naprosto pohltí. Mladičká Ulrika, se společně se svým opileckým otcem, jeho německou milenkou a jeptiškou Salome stane zajatkyní vérvolfů, nacistických fanatiků, kteří se odmítají smířit s koncem druhé světové války a pádem hitlerovského režimu. Zoufalost a bezvýchodnost celé situace podtrhuje fakt, že jsou všichni zcela odříznuti od okolní civilizace a reality. Žijí totiž na samotě Berhof.

Zánik samoty Berhof v Moravském divadle OlomoucZánik samoty Berhof v Moravském divadle OlomoucZdroj: MDO

Opera Popelka
KDY: sobota 8. ledna od 18.45
KDE: Kino Metropol, Sokolská 25, Olomouc
ZA KOLIK: vstupné 350 korun

Massenetova opera Cendrillon (Popelka) se dočkala nového anglického překladu. Ve zkrácené verzi, která trvá hodinu a půl, zpívá oslnivá mezzosopranistka Isabel Leonard titulní roli chudé dívenky, která přišla ke štěstí. Na scéně se dále objeví a oslní princ, víla kmotřička a Popelčini pěstouni. Tak neváhejte a přijďte se do kina Metropol na zbrusu novou Popelku podívat i vy!

Koncert klavírních improvizací
KDY: neděle 9. ledna od 16 hodin
KDE: Základní umělecká škola v Bohuňovicích
ZA KOLIK: 40 korun

Kruh přátel hudby vás srdečně zve na koncert vynikajícího klavíristy a improvizátora Jiřího Pazoura. V unikátním koncertním programu nazvaném Géniové světové hudby v klavírních proměnách uslyšíte improvizace na téma známých skladeb od B. Smetany, A. Dvořáka, E. Griega, G. Gershwina, L. Bernsteina a dalších. V druhé části koncertu pak umělec splní některá přání posluchačů a vzniknou tak nové klavírní skladby přímo v sále před zraky publika.

PROSTĚJOVSKO

Zimní běh přes Kosíř
KDY: sobota 8. ledna, prezentace od 9 hodin, start v 11 hodin. Start dětských závodů je v průběhu závodu dospělých
KDE: IC lázně Slatinice
ZA KOLIK: startovné online 120 korun, na místě 150 korun

V sobotu 8. ledna odstartuje 43. ročník memoriálu Květoslava Křížka. Prezentace bude probíhat u Turistického informačního centra za lázněmi od 9 hodin a samotný 10kilometrový závod vypukne v 11 hodin. Připravený je i závod pro děti, který je odstupňovaný v závislosti na věku dětí.

40. ročník zimního běhu přes Kosíř40. ročník zimního běhu přes Kosíř, rok 2019.Zdroj: Deník / Michal Sobecký

Od rozštěpu k úsměvu
KDY: od soboty 7. ledna do 4. února
KDE: zámek Konice
ZA KOLIK: zdarma

Přijďte se podívat do galerie zámku v Konicích, kde bude k vidění výstava Lenky Hatašové. Ta připravila výstavu fotografií nazvanou Od rozštěpu k úsměvu. Vernisáž se uskuteční v sobotu 7. ledna od 17 hodin.

Výstava duchů ve Zlaté bráně
KDY: až do konce ledna vždy od 9 do 17 hodin
KDE: Zlatá brána, nám. T. G. Masaryka, Prostějov
ZA KOLIK: zdarma

Galerie současného umění Prostějov pořádá v prostorách obchodního centra Zlatá brána výstavu pro rodiny s dětmi, která využívá nalezené materiály a dává jim nový život. Pokud ještě nevíte, co budete o víkendu dělat, přijďte se podívat na tuto výstavu, která potrvá až do konce ledna.

PŘEROVSKO A HRANICKO

Novoroční výstup na Helfštýn
KDY: sobota 8. ledna
KDE: hrad Helfštýn, Týn nad Bečvou
ZA KOLIK: 20 korun

Na tradiční 44. novoroční výstup na Helfštýn můžete vyrazit už tuto sobotu 8. ledna. Během zimního výšlapu budou zpřístupněny pouze venkovní plochy hradu, a to od 8 do 16 hodin. Vstupné bude jednotné pro všechny a lidé zaplatí symbolických 20 korun.

Novoroční výstup na Helfštýn, 4. ledna 2020Novoroční výstup na Helfštýn, 4. ledna 2020Zdroj: DENÍK/Kristýna Neulsová

Vysočinská zastavení
KDY: do 14. ledna, pondělí až pátek od 9 do 17 hodin
KDE: Výstavní síň Pasáž, Kratochvílova 14, Přerov

Spolek výtvarných umělců Vysočiny, který existuje již přes třicet let, představuje v Přerově výtvarná díla svých některých členů. Členy tohoto spolku byly desítky významných osobností výtvarného umění žijících na Vysočině, jen namátkou lze jmenovat například ak. malíře Josefa Kremláčka, ak. malíře Miloslava Pečínku, ak. malíře Radka Wiesnera, ak. sochaře Karla Hyliše, Jindřicha Bošku nebo Františka Dörfla. V současnosti má spolek 24 členů a snaží se prezentovat a propagovat výtvarné umění a vysočinské výtvarné umělce tvořící v různých oblastech – v oblasti grafiky, malířství, designu, umělecké fotografie, sochařství, ale i uměleckého kovářství.

Medvídci
KDY: do 13. března
KDE: Stará radnice, Hranice
ZA KOLIK: zdarma

Víte, že medvídek byl v historii první hračkou, se kterou si hráli chlapci i dívky? Vše o této dodnes oblíbené hračce se návštěvníci dozvědí na výstavě, která představuje medvídky sběratelky Svatavy Ryparové. Ta má ve své sbírce přes dva tisíce těchto roztomilých plyšáků. Nejstarší medvídek z její sbírky byl vyrobený v roce 1930.

Výstava Medvídci v Galerii Stará radnice v Hranicích.Výstava Medvídci v Galerii Stará radnice v Hranicích.Zdroj: Jiří Necid

ŠUMPERSKO A JESENICKO

Prodaná nevěsta
KDY: sobota 8. ledna od 19 hodin
KDE: Divadlo Šumperk
ZA KOLIK: 250 korun až 350 korun

Vesnický dohazovač Kecal, koktavý a nedospělý Vašek, citová a energická Mařenka a chytrý Jeník. Opera z reálného vesnického prostředí s bohatou melodikou a instrumentací. Smetana obdařil brilantní melodikou jednotlivé postavy i situace. Přijďte si připomenout děj Prodané nevěsty v podání Slezského divadla Opava. Představení trvá 2 hodiny 40 minut včetně přestávky, ale to přece nikoho neodradí!

Hudební podvečer
KDY: pondělí 10. ledna od 18 hodin
KDE: Základní umělecká škola Šumperk, Žerotínova 11, Šumperk
ZA KOLIK: zdarma

Koncertní sál hudební školy Šumperk se v pondělí 10. ledna rozezní malebnými tóny hudebních nástrojů. Od 18 hodin si přijďte poslechnout malý koncert nazvaný Hudební podvečer.

Do knihovny za pohádkou – Neposlušná kůzlátka
KDY: sobota 8. ledna od 10.30 hodin
KDE: Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk
ZA KOLIK: 70 korun

Ach, ta neposlušná kůzlátka! Zlobí a vyvádějí, až je sežere vlk. Ale hodná maminka koza je dokáže vysvobodit z vlčího břicha, neposluchy milované. A vlk? Ten se utopí! Mééé, mééé, přijďte se podívat! Na pohádku o zlobení se můžou přijít podívat všechny děti od tří let.