OLOMOUCKO

Velikonoční Olomouc
KDY: od pátku 31. března do pondělí 10. dubna
KDE: Horní náměstí, Olomouc
ZA KOLIK: zdarma

Velikonoční trhy na hlavním olomouckém prostranství otevírají už poslední březnový den. Kromě jarmarku s řemeslnými výrobky, kraslicemi či dobrým jídlem a pitím nabídnou také dětské dílničky a hudební či divadelní vystoupení. V sobotu 1. dubna v 17 hodin na Horním náměstí zahraje kapela Tak co? a v neděli vystoupí od 13 hodin valašská cimbálovka.

Olomoucké Velikonoce na Horním náměstí. Ilustrační fotoOlomoucké Velikonoce na Horním náměstí. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Daniela Tauberová

Olomouc zpívá mezi freskami
KDY: sobota 1. dubna od 16 hodin
KDE: Freskový sál na ZŠ Komenium, Olomouc
ZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Poslední den přehlídky olomouckých pěveckých sborů Olomouc zpívá rozezní unikátní freskový sál na ZŠ Komenium v centru Olomouce. Vystoupí Komorní sbor Lenky Dohnalové Mlynářové, Bel canto, Mužský pěvecký sbor Křížkovský a Akademický sbor Žerotín.

Koncert Podzimního festivalu duchovní hudby v unikátním freskovém sále ZŠ Komenium v OlomouciFreskový sál na ZŠ Komenium v OlomouciZdroj: Deník / Jiří Kopáč

Ukliďme společně Poděbrady!
KDY: sobota 1. dubna od 10 hodin
KDE: přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce

V rámci celorepublikové akce Ukliďme Česko se dobrovolníci vydají také na jarní očistu oblíbené rekreační destinace u Olomouce. Akce Ukliďme Poděbrady s Decathlonem začíná v 10 hodin u restaurace Terasa. Příchozí čeká "ekozávod" v rámci kterého je třeba ujít alepospoň pět kilometrů a nasbírat co nejvíce odpadků. Nechybí bohatý doprovodný program a občerstvení v restauraci. Rukavice a pytle zajištěny.

Ukliďme Česko - Dobrovolníci na jarním úklidu u Klášterního Hradiska v Olomouci
Ukliďme Česko. Dobrovolníci se v Olomouci a okolí pustí do jarní očisty

Štíři, hadi a brouci v Pevnosti 
KDY: sobota 1. a neděle 2. dubna 2023, 9-18 h
KDE: Pevnost poznání UP, Olomouc
ZA KOLIK: dospělí 155 Kč / děti, studenti, senioři: 125 Kč / rodinné (dospělý+děti): 1+2: 325 Kč | 2+1: 355 Kč | 2+2: 470 Kč | 2+3: 550 Kč

Nejjedovatější štíři světa, největší ještěrka kontinentální Evropy a spousta zajímavých plazů, obojživelníků a bezobratlých. To vše bude o víkendu 1. a 2. dubna k vidění v Pevnosti poznání v Olomouci. Koná se tam tradiční akce Odpudiví nebo kouzelní, která přiblíží svět šesti desítek druhů zvířat. Na programu jsou i vědecké dílny a zajímavé přednášky.

Akce s názvem Odpudiví nebo kouzelní proběhne v Pevnosti poznání v Olomouci o víkendu 1. a 2. dubna
Nejjedovatější štíři světa budou k vidění v Olomouci

Aquatera Olomouc
KDY: neděle 2. dubna od 8 do 12 hodin
KDE: Výstaviště Flora, Olomouc
ZA KOLIK: 50 korun dospělí, 30 korun děti a senioři

Pravidelná chovatelská burza pro širokou veřejnost na výstavišti Flora Olomouc. Na burze najdete akvarijní ryby, rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího za atraktivní ceny.

Prodejní burza Aquatera Olomouc na výstavišti Flora.Prodejní burza Aquatera Olomouc na výstavišti Flora.Zdroj: Deník / Barbora Burešová

Venkovské trhy ve Šternberku
KDY: sobota 1. dubna, od 07:30 – 12:30
KDE: Šternberk, Hlavní náměstí

Můžete se těšit na bohatý sortiment pečiva, zákusky, koření, víno, uzené maso bez chemie, zabíjačkové speciality, sirupy a zavařeniny, dobroty ve skleničce, bylinkové čaje, med, kozí a kravské mléčné výrobky, kvašenou zeleninu, sladkosti ze sušeného ovoce, pivo, kávu, božský trdelník a další laskominy. V nabídce budou i přísady, květiny a bylinky do zahrádky, velikonoční a jarní dekorace, kraslice, výrobky ze dřeva a další rukodělné zboží.  Můžete se také podívat, jak se pletou pomlázky, pro děti jsou připravené dílničky a ke zhlédnutí bude i malý „zvěřinec“. K poslechu nebo i tanci zahraje Slatinský Schrummel.

Venkovské trhy  na Horním náměstí ve Šternberku.Venkovské trhy ve Šternberku.Zdroj: Deník / Barbora Burešová

PROSTĚJOVSKO

XVIII. aprílový koncert
KDY: sobota 1. dubna od 15 hodin
KDE: sokolovna, Čelechovice na Hané
ZA KOLIK: dobrovolné

Tradiční aprílový koncert a jarní výstava s velikonoční tématikou. V Čelechovicích na Hané vystoupí Dechový orchestr ZUŠ Prostějov a také děti z místní mateřské školy. Pod dirigentskou taktovkou Rudolfa Proseckého a Karla Zádrapy zazní jedenáct skladeb.

Neskutečný pohled
KDY: sobota 1. dubna od 10 hodin
KDE: Muzeum kočárů, Čechy pod Kosířem
ZA KOLIK: 130 korun

Zahájení výstavní sezony v Muzeu kočárů obstará otevření unikátní expozice cestovních a parkových kočárů. Poprvé spatříte obrovské kočáry jako je Omnibus, dostavník Mail – Coach, rozpracovaný tepaný věncový vůz a mnoho dalšího.

Muzeum kočárů v Čechách pod KosířemMuzeum kočárů v Čechách pod KosířemZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Vítání jara
KDY: sobota 1. dubna od 14.30 hodin
KDE: Zámek Plumlov
ZA KOLIK: zdarma

Tradiční zahájení sezony na plumlovském zámku s hudbou a bohatým programem pro děti. K poslechu hraje skupina Hubertus, vystoupí děti ze ZUŠ Plumlov. Vrcholem odpoledne bude společné vynesení smrtky.

Traktor
KDY: sobota 1. dubna od 19.30 hodin
KDE: KaS centrum, Prostějov
ZA KOLIK: 590 korun dospělí, 295 korun děti do 12 let

Sobotní vystoupení je závěrečným koncertem jarní Traktor Club tour, která čítá přesně patnáct koncertů napříč celou republikou. V Olomouckém kraji je prostějovský koncert jediným. Traktory na turné doprovází havířovská parta Bastard.

Hranická rocková kapela TraktorHranická rocková kapela TraktorZdroj: Josef Beník

HRANICKO A PŘEROVSKO

Vítání jara a Velikonoční farmářské trhy
KDY: sobota 1. dubna od 9 do 18 hodin
KDE: Masarykovo náměstí, Hranice
ZA KOLIK: zdarma

Na Vítání jara a Velikonoční jarmark mohou návštěvníci zavítat už tuto sobotu od 9 do 18 hodin na Masarykovo náměstí v Hranicích. Bohatý kulturní program potěší dospělé i děti. K vidění a vyzkoušení budou ukázky tradičních řemesel, jako pletení pomlázky, předení a tkaní vlny, dojící trenažér. Mobilní salaš přiveze živé ovečky. Po celý den bude hrát živá hudba a těšit se můžete také na Velikonoční farmářské trhy.
Program:
9.00 Cimbálová muzika Primáš
13.00 Vystoupení národopisného souboru Týnečáci z Velkého Týnce
Vystoupení dětského krojovaného souboru Sedmikrásky
Vystoupení seniorek ze souboru Poupata
14.30 Taneční vystoupení žáků ZUŠ Hranice
15.00 Country kapela Texas

Vítání jara 2022 v Hranicích.Vítání jara 2022 v Hranicích.Zdroj: Jiří Necid

Ukliďme Hranice
KDY: sobota 1. dubna od 10 hodin
KDE: Zámecká zahrada, Hranice
ZA KOLIK: zdarma

Do celorepublikové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se zapojuje i město Hranice. Akce Ukliďme Hranice se bude konat v sobotu 1. dubna. Sraz je v 10 hodin v Zámecké zahradě v Hranicích. Ochranné pomůcky, pytle i odvoz odpadu jsou zajištěny.

Cirkus Alex
KDY: od pátku 31. března do neděle 2. dubna
KDE: park Michalov, Přerov
ZA KOLIK: 300 korun v předprodeji na ticketportal.cz

Po 10 letech se Cirkus Alex vrací do České republiky se svou novou show. Cirkus Alex je jeden z největších cirkusů v České republice a představí artisty z celého světa. Na programu budou vzdušné akrobatky, tance hula hop, volný výcvik koní, roztomilé vystoupení malého psíka, kolo smrti, provazochodci, klaun akrobati a mnoho dalších překvapení! Délka programu je 2 hodiny, šapitó je vyhřívané. Sedačky nejsou číslované, kapacita šapitó je 400 lidí. V předprodeji pouze 200 vstupenek. VIP vstupenky do lóže jsou k dostání pouze na místě.

Cirkus Alex.  Jezdci na motocyklech a globus smrti.  Cirkus Alex v roce 2012. Jezdci na motocyklech a globus smrti.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

Džínový bál
KDY: sobota 1. dubna od 20 hodin
KDE: Městský dům, Přerov
ZA KOLIK: 250 korun

Nenechte si ujít již tradiční Džínový bál, který uzavírá letošní plesovou sezonu v Přerově. Jak už název napovídá vstup je očekáván v riflovém stylu. K tanci a poslechu zahraje skupina Re-Vox. Těšit se můžete také na bohatou tombolu.

Džínový bál v Městském domě v Přerově, 2. dubna 2022Džínový bál v Městském domě v Přerově, 2. dubna 2022Zdroj: Deník/Petra Poláková-Uvírová

ŠUMPERSKO A JESENICKO

Zahájení zámecké sezony
KDY: sobota 1. dubna a neděle 2. dubna od 9 do 16.30 hodin
KDE: zámek a lovecko-lesnické muzeum, Úsov
ZA KOLIK: 140 / 70 korun

V sobotu 1. dubna se po zimní pauze návštěvníkům znovu otevřou brány Lovecko-lesnického muzea na zámku v Úsově. Nechte se okouzlit krásným historickým prostředím s unikátními sbírkami trofejí a preparovaných zvířat nejen z českých zemí, ale také třeba z Itálie, Indie a Afriky. Těšit se můžete na expozici loveckých trofejí africké zvěře, expozici domácí fauny a lesnictví, historickou expozici, ale i autentické interiéry staré lesnické školy. Litovat nebudete ani návštěvy zámeckého nádvoří, kde můžete putovat středověkem nebo bloudit strašidelným labyrintem.

Město Úsov - zámekMěsto Úsov - zámekZdroj: Deník/Petr Krňávek

Festival Cimbálove v Šumperku
KDY: sobota 1. dubna od 13 hodin
KDE: Dům kultury, velký sál, Šumperk
ZA KOLIK: 240 korun

Každý, kdo má rád lidovou muziku, se může těšit na druhý ročník festivalu Cimbálove v Šumperku. Nezapomenutelný zážitek vám přichystá jedinečná Cimbálová muzika Harafica a známá zpěvačka romských písní Júlia Kozáková s kapelou Manuša, Hradecká cimbálová muzika, Ľudová hudba Spontán, Lidová muzika ZUŠ Zábřeh a Cimbálka CML Šumperk. Stejně jako na prvním ročníku se nakonec rozpoutá i společná jam session. Akci pořádá Festival Cimbálov.

Harafica společně hraje od roku 1999.Harafica společně hraje od roku 1999.Zdroj: Marek Malůšek

Divadelní žatva Jeseník
KDY: pátek 31. března od 15 hodin a sobota 1. dubna od 9 hodin
KDE: Divadlo Petra Bezruče, Jeseník
ZA KOLIK: 100 korun na každý ze tří bloků

Na přelomu března a dubna ožijí prkna Divadla Petra Bezruče v Jeseníku Divadelní žatvou, která slaví už čtvrtstoletí od svého vzniku. Těšit se můžete na vystoupení různých forem v podání ochotnických souborů, soubůrků i jednotlivců. Akci odstartuje v pátek workshop s Danielem Kunzem a následně improvizované představení v podání Agnes Belladony. V sobotu se začíná už krátce po deváté ráno Pohádkou z Myší chaloupky v podání školáků z České Vsi a dětem a pohádkovým příběhům bude patřit celý den. Večer uzavře Divadelní žatvu představení Taková nesmělá provokace v podání Javornického ochotnického souboru JCHP.

Otevírání jesenického Klondiku
KDY: sobota 1. dubna od 10 hodin
KDE: start u radnice ve Zlatých Horách
ZA KOLIK: zdarma

Jesenický Klondike se na apríla otevře znovu po zimní pauze všem zlatokopům. Slavnostní akce se letos koná už po devatenácté a odstartuje u radnice ve Zlatých Horách, odkud se účastníci přesunou do areálu Zlatorudných mlýnů. Jedná se o závod otrlých zlatokopů a zlatokopek o nejlepší claimy, tedy místa, kde se dají najít zlaté šupinky. Večer pak bude následovat oslava v Údolí Ztracených štol.

Poštovní štola ve Zlatých Horách a Zlatokopecký skanzen.Poštovní štola ve Zlatých Horách a Zlatokopecký skanzen.Zdroj: Deník / Dalibor Otáhal