TIPY, KAM VYRAZIT NA VÝLET  V OLOMOUCKÉM KRAJI

Vyzkoušejte domácí pokusy
KDY: kdykoliv
KDE: web Pevnosti poznání v Olomouci
ZA KOLIK: zdarma

I když je olomoucká Pevnost poznání kvůli vládním nařízením zavřená, nezoufejte. Podívejte se na její webové stránky www.pevnostpoznani.cz a vyzkoušejte některý z domácích pokusů nebo vyrábění podle zajímavých návodů. Do kreativní tvorby se může s chutí zapojit celá rodina. Vyrobte si třeba barevného dinosaura nebo závěsného ptáčka.

Raketa z papíruZdroj: z webu pevnostpoznani.cz

Malý špacírek na Špacírštejn
KDY: kdykoliv
KDE: asi kilometr od obce Lipová 
ZA KOLIK: zdarma

Vyrazte s rodinou k neobvyklému hrádku Špacírštejn, který celých deset let budoval vlastníma rukama, kámen po kameni, místní nadšenec, pan Procházka. Hrádek je postaven suchou metodou, tedy bez malty a nachází se asi kilometr od obce Lipová uprostřed luk a skalek. Hrádek pojmenovali místní podle jeho tvůrce Procházky, z němčiny spazieren = procházet se.

Hrádek Špacírštejn u Lipové na Prostějovsku - 26. října 2019Zdroj: Deník / Karel Rozehnal

Procházkou za slunečními hodinami 
KDY: kdykoliv 
KDE: Lipník nad Bečvou 
ZA KOLIK: zdarma

Ozdobu starobylého města Lipníku nad Bečvou - sluneční hodiny, které jsou nejvíce obdivované, lze vidět na zvonici, druhé jsou umístěny blízko centra na jednom domě, třetí jsou na fasádě dvorní části kláštera, kde není povolen přístup. Předměty osvětlené sluncem vrhají stín, jehož směr a délka se během dne i roku mění. Příčinou těchto změn je to, že Země vykonává dva základní pohyby. Sluneční hodiny ukazují pravý sluneční čas místního poledníku. V současné době byl zaveden pásmový čas po 15 stupních / u nás středoevropský čas /. Tento patnáctý poledník prochází Jindřichovým Hradcem a podle tohoto poledníku se počítá čas pro téměř celou Evropu. V České republice lze vidět několik tisíc slunečních hodin jako dominantu zahrad nebo dekoraci domů a různých budov v mnoha městech. V Lipníku se nachází troje sluneční hodiny. Jsou to jedny z nejstarších časoměrných přístrojů, které umožňovaly měřit čas podle polohy slunce na denní obloze. Čas se na nich odečítá podle polohy stínu vrženého ukazatelem na stupnici nakreslené na číselníku. Dnes mají hodiny funkci spíše dekorativní.

Sluneční hodiny na zvonici v Lipníku nad Bečvou Zdroj: Město Lipník nad Bečvou

Naučná stezka Vincenze Priessnitze v Jeseníku
KDY: kdykoliv
KDE: Jeseník
ZA KOLIK: zdarma

Užijte si víkend na čerstvém vzduchu a vypravte se na sedmikilometrovou stezku vedoucí kolem léčebných pramenů Lázní Jeseník. Seznámíte se na ní nejen s historií Jeseníku a lázní, ale také se dozvíte o tvrdém životě Vincenze Priessnitze, který zde roku 1822 založil první vodoléčebný ústav na světě. V blízkém okolí vyvěrá ze země okolo osmdesáti pramenů.

lázně JeseníkZdroj: lázně Jeseník

Baletní představení 
KDY: pátek 30. října od 19 hodin
KDE: facebook Moravského divadla Olomouc

Milovníci tanečního umění si v pátek přijdou na své. Moravské divadlo Olomouc zveřejní na kanále YouTube záznam galavečera Balet pro Olomouc, který se uskutečnil letos 11. září na Horním náměstí v Olomouci u příležitosti oslav Dnů evropského dědictví. Zde jde odkaz na videozáznam, naleznete jen také na facebooku divadla. Video je možné zhlédnout v pátek od 19 hodin do půlnoci.

Baletní trénink na Horním náměstí v Olomouci, 18. 6. 2020Zdroj: Deník / František Berger

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ TIPY, CO PODNIKNOUT Z POHODLÍ DOMOVA

Za technikou do Brna

Technické muzeum v Brně váz zve na on-line prohlídku, která stojí rozhodně za to. Podívejte se na exempláře automobilů, motocyklů, letadel, parních strojů, kovářství, hudebních strojů, televizorů, rádií, počítačové techniky a mnoha dalších věcí. Prohlídku si užije celá rodina, tak neváhejte a mrkněte na www.technicalmuseum.cz/akce/tmb-on-line/.

Pohodlně se usaďte, začínáme

Divadelní představení hned z několika divadel na jedné webové stránce? Ano, stačí navštívit https://www.dramox.cz/cs/about-us a užít si parádní kulturní zážitek. Jedná se o streamovací službu, která za měsíční předplatné nabízí největší výběr divadelních záznamů na jednom místě. Navíc tak podpoříte své oblíbené divadlo, většina ze zaplaceného předplatného jde zpět jednotlivým divadlům, tvůrcům a hercům. Do projektu se zapojilo například i Moravské divadlo Olomouc, Městské divadlo Zlín, Jihočeské divadlo, Divadlo na Jezerce i Dejvické divadlo.

Nahlédnutí do lednického zámku

Alespoň v on-line prohlídce některých sálů se i v těchto dnech můžete prostřednictvím svých počítačů a tabletů podívat do slavného zámku v Lednici na Břeclavsku. Na webu Národního památkového ústavu - http://www.pamatky3d.cz/ si můžete prohlédnou vedle zámeckých sálů také známý minaret a podívat se i na umělou zříceninu Janohrad.

Virtuálně za krásami Telče 

Prozkoumejte z pohodlí domova historickou Telč. Virtuální prohlídka nabízí 26 zastavení, čtyři z nich na náměstí Zachariáše z Hradce, osm ze Státního zámku, další pak na Belpské lávce, z věže sv. Jakuba a sv. Ducha, z rozhledny na Oslednicích, Panského dvora i zimního stadionu. Další prohlídky jsou z interiérů expozic Městské galerie Hasičský dům, Telčského podzemí, věže sv. Ducha a Expozice historie železniční dopravy. Prezentace jsou vytvořené pomocí nejmodernější technologie pro zobrazení nejen na počítači, ale i na mobilech a tabletech.
Více zde: https://www.telc.eu/turista_a_volny_cas/virtualni_prohlidka