Unikátní video, jehož délka o minutu přesahuje hodinu, bylo vytvořeno ze snímků s vysokým rozlišením, které během posledního desetiletí pořídila družice Solar Dynamics Observatory (SDO). Vznik záběrů je tak datován do období mezi 2. červnem 2010 a 1. červnem 2020, uvedl server Science Alert

Země (vlevo) a Neptun.
V srdci Neptunu a Uranu prší diamanty. Vědci zřejmě zjistili příčinu úkazu

Video nabízí unikátní pohled na korónu, tedy vnejší vrstvu nejjasnější hvězdy naší sluneční soustavy. Jelikož NASA během pozorování využila ultrafialového světa, jehož vlnová délka dosahuje 17,1 nanometru, je na jednotlivých snímcích možno zaznamenat třpytící se částice plazmy. 

Deset let pozorování Slunce v jedné minutě:

Zdroj: NASA Goddard Space Flight Center

Autoři videa se museli vypořádat s nelehkým úkolem: vhodné záběry totiž vybírali z celkového počtu 425 milionů snímků. K vidění je jich nakonec více než 87 tisíc, přičemž každý ze snímků reprezentuje přesně jednu hodinu pozorování. O dostatečně epický soundtrack se postaral německý hudebník Lars Leonhard, který jej pojmenoval Solar Observer. 

Krátký výpadek 

Zvláštností videa pak je, že Slunce čas od času není vidět - to když do záběru vleze Země, nebo Měsíc. V jednu chvíli pak dokonce není vidět vůbec nic, což je důsledkem krátkodobého technického problému, který SDO postihl v roce 2016. Tehdy totiž přibližně měsíc nefungovala kamera. 

V podezření z nepatrného zvýšení radiace jsou ruské jaderné elektrárny, ruský energetický státní podnik Rosatom to ale popírá
Nad severní Evropou se nečekaně objevila zvýšená radiace. Teorií je víc

Pravděpodobně nejzajímavější snímek pak pochází z 5. června 2012, kdy se před sluneční kotouč coby černá piha promítla Venuše. K unikátnímu vesmírnému jevu, o němž před osmi lety média psala jako o "úkazu století", by mělo znovu dojít až v roce 2117, uzavřel server Science Alert.