Počasí se tentokrát oba dny vyvedlo a tak si návštěvníci mohli užít bohatý program, v němž nechyběly atrakce pro děti. Páteční dopolední program byl totiž věnován blížícímu se Dnu dětí a na bochořské letiště tak dorazilo přes dvanáct set děti z mateřských a základních škol, které si mohly užít skákacího hrad, možnosti projet se na čtyřkolce, podívat se do kokpitů všech možných typů vzdušných strojů, či se zapojit do množství soutěží.

„Zaujal nás dobrý program pro děti a hlavně ukázky hasičů. Také bylo fajn si prohlédnout vrtulníky zevnitř. To kluk normálně nevidí," řekl Zdeněk Masný z Němčic.Středomoravská letecká pouť na přerovském letišti

Večer pak čekal širokou veřejnost hromadný odlet horkovzdušných balonů, tuning show a velký ohňostroj.

V sobotu se na přerovském letišti předvedla vojenská a civilní akrobatická letadla ze základen z Čáslavi, Náměšti nad Oslavou, Prahy, Pardubic nebo Vyškova. K nejvýznamnějším strojům, které měli na letišti dynamickou ukázku patřil nadzvukový letoun JAS 39 Gripen, který v sobotu dopoledne předváděl průlet nad letištěm. Rychlostí dva machy však může létat až ve výšce dvanáct kilometrů. Česká armáda jich má dvanáct jednomístných a dva dvoumístné, které slouží k výcviku.

„Je to poměrně malé víceúčelové letadlo, které patří v současné době k nejmoderněji vybaveným. Zasahuje jak proti vzdušným, pozemním a námořním cílům. Zvláštností je, že má integrovaný rušič, který zmate lokátor druhého letadla třeba tak, že místo jedné stíhačky vidí shluk letadel," uvedl nadporučík Pavel Štreibl z Čáslavi, který má s tímto strojem nalétáno přes šest set leteckých hodin.

Vedle gripenu stál český jednomístný a jednomotorový taktický bojový letoun L-159 ALCA.Středomoravská letecká pouť na přerovském letišti

„Je to lehký podzvukový bitevník momentálně sloužící v Čáslavi. Dnes tu je jen na statickou ukázku, ale kolega je dnes v Litvě, kde s ním předvádí i průlety," prozradil kapitán Vladimír Továrek z 211. taktické letky z Čáslavi.

Na konci ranveje bylo pak největší z letadel, pětadvacet metrů dlouhý hornoplošník CASA C-295M, který byl na letišti v Přerově poprvé představen minulý rok. Lidé v tomto dvoumotorovém turbovrtulovém transportním letounu mohli obdivovat přestavitelný nákladní prostor a navštívit i pilotní kabinu.

„Je určen pro transport nákladu, osob i výsadkářů. Nedávno se v něm třeba přepravovali čtyři koně Převalského z pražské zoo do Mongolska. Občas v něm létají i čeští politici. Celkem se do něj vleze přibližně sedmdesát lidí nebo pět palet nákladu," podotkl kapitán Tomáš Vavříčka z 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely.

Návštěvníci letecké pouti se mohli povívat i do kokpitu bitevního vrtulníku Mi-24/35 elitní tygří letky z Náměště nad Oslavou a obdivovat dopravní vrtulníky Mi – 171Š nebo záchranné W3A Sokol.Středomoravská letecká pouť na přerovském letišti

Na letišti byly ovšem i letouny starších ročníků. Jedním z nich byl třeba Zlín Z-326M.

„Letadlo je v původních barvách po své výrobě v roce 1960. Do armády se jich dostalo jen deset a v této verzi je jediné. Pochází ze sbírek Leteckého muzea Vojenského a historického útvaru v Praze – Kbelích a momentálně ho provozuje aeroklub Zbraslavice," sdělil jeho pilot, občanský zaměstnanec armády, Jan Sýkora.

Vojenská policie předvedla ukázky zadržení pachatele.

„Zásahová skupina vojenské policie z pohotovostního oddělení Prostějov se pomocí vrtulníku přiblížila k objektu, kde za pomocí výbušek dostala k pachateli, kterého zneškodila," dodal rotmistr zásahové skupiny z Prostějova.

Ta ve svém stanu také ukazovala zásahovou výbavu.

„Ze zbraní tu máme například pistoli Glock 17, samopal Škorpion, německý HK, americkou brokovnici Winchester nebo finskou odstřelovací pušku Sako TRG 22. Také je k vidění zásahová vesta s protiúderovým kompletem, která je určena na potlačení demostrací, a úplet pro odstřelovače nazývaný Hejkal," uvedl jeden z příslušníků zásahové skupiny.Středomoravská letecká pouť na přerovském letišti

Ukázky prezentovali i přerovsští hasiči, kteří v ukázce předvedli vyprošťování z havarovaného auta a pak následné hašení.

Svou techniku vystavovaly i vojenské veterán kluby Military club Olomouc a Boskovický sedmizubec.

„Vidět můžete ruský transportér GAZ 66, Pragu V3S nebo terénní automobil UAZ-469. Z motorek pak vojenskou JAWU 350, které se říká kejvačka, nebo ruskou kopii BMW. Pro vrtulníky ale místo nemáme," s úsměvem dodává František Klíč z Boskovic.

Oddělení Besip Ministerstva dopravy mělo pro děti připraveno omalovánky a testy dopravní bezpečnosti.

„Také se tu můžou projet na kole mezi kužely nebo vyzkoušet trenažery simulující jízdu autem nebo motorkou," řekla Kateřina Gergöová ze stánku Besipu.

Odezva návštěvníků, kterých dorazilo téměř sedm tisíc, byla pozitivní. Někteří jezdí na leteckou pouť pravidělně.

„Jezdím sem každý rok. Jsem ráda, že neprší jako minule. Nejvíce se mi tu líbí ty vojenské a civilní vrtulníky a jejich ukázky," uzavřela návštěvnice z Litovle.