Je sobota, dvanáct hodin, prší. Z blízkého parkoviště, připraveného na svahu kopce vystupuje z auta skupinka tří lidí. Oblečení v pláštěnkách a s deštníky míří za zvukem motocyklů. „Počasí je sice na nic, ale závod bych si nenechal ujít. Byli jsem zvědaví i na vrtulník a koně, ale když se dívám jak prší, asi ty doprovodné akce odvolali," svěřuje se Martin Klimek, který se na akci přijel podívat s manželkou a synem.

Procházíme kolem kasy, kde se platí vstupenky a asi o padesát metrů mírné stoupání dále, se nám otevírá výhled na celý areál.

Hned na okraji je připravený skokánek, po kterém právě projíždí tři závodníci a dopadají do kaluží s bahnem. Okolo pobíhají fotografové, kteří se snaží zachytit každou kapičku bláta, kterou jezdci svými stroji vyvrhnou do vzduchu. „Já chci taky motorku," říká malý Honzík Klimek své mamince.

Diváci se mezitím začínají přesunovat na další stanoviště, do blízkého lesíka. Brodí se bahnem a mají co dělat, aby nespadli. „K motokrosu takové podmínky patří. Sice nemusí být taková zima, ale je to zábava," říká další s diváků Petr Šimčík z Valašského Meziříčí, zatímco se pouští větve, která ho zachránila před jistým pádem.

Trať měří sedm kilometrů a každý tak má možnost, aby od závodníků dostal spršku bahna. Pro zájemce pořadatelé nachystali také krytou tribunu, tu ale skoro nikdo nevyužíval. O čtvrt na dvě se do cíle dostávají první závodníci.

Aby se jim započítal čas, musí před projetím cílovou páskou podržet speciální čip. Pořadatelé je rozdělili do čtyř kategorií. „Vítěze na místě oceníme věncem, máme připraveny provizorní stupně vítězů. Další vyhlašování bude na afterparty v Lešné. Malý pohár za účast dostane každý," říká organizátor Dalibor Tydlačka.

Trať museli pořadatelé ještě ráno upravit. „Kvůli počastí. Ale stačilo jen popřehazovat vodící pásky. Také jsme o něco zkrátili čas závod, proto se jelo jen dvě hodiny místo plánových tří," vysvětluje další z pořadatelů Jan Kulajta.

Svoji účast podle něj odvolala také polovina závodního pole. „Museli jsme také zrušit doprovodné akce, protože v takovém počasí by to nešlo. Jsme ale celkem překvapení, kolik lidí přišlo i v takovém dešti," doplňuje Kulajta.

Závod se v Brankách jezdí na počest bývalého českého reprezentanta jezdce enduro Libora Podmola, který před čtrnácti lety zahynul. Každoročně se ho účastní elitní čeští i slovenští závodníci, jezdci z nižších soutěží, ale i hobby jezdci.

Výsledky

Kategorie Veterán: Radim Drlík a Květoslav Kovář.

Kategorie Junior do 19 let: Jakub Talaš a Róbert Belás.

Bezlicenční třída: Pavel Orság a Jan Hořanský.

Licenční třída: Miroslav Šebela a Jaroslav Štrbek.