Těsně před obědem poskytl Miloš Zeman regionálnímu Deníku exkluzivní rozhovor. U pověstné cigarety a s předsedou SPOZ Vratislavem Mynářem po pravici mluvil o možnostech rozvoje regionu, ale i o náladě ve společnosti.

Ve Zlínském kraji SPOZ zaznamenala velký úspěch v krajských volbách. I vy sám jste v našem regionu porazil Karla Schwarzenberga jedním z nejvýraznějších rozdílů v zemi. Co stojí za tímto regionálním úspěchem?

Jsem přesvědčen, že SPOZ uspěla, jelikož si na kandidátní listinu vybrala skutečné osobnosti, které mají důvěru veřejnosti. Kromě toho ve Zlínském kraji přežívá baťovská tradice. Vy možná víte, že já jsem vždy obdivoval Tomáše a Jana Baťovy a že jsem to celých dvacet a více let říkal.

V našem regionu vypukly demonstrace proti sílící KSČM. Právě SPOZ je zde s KSČM v koalici. Jak se díváte na tento odpor?

Podívejte se, jestliže byla volební účast šestatřicet procent, tak to znamená, že krajských voleb, a to jak ve Zlínském kraji, tak v jiných krajích naší republiky, se čtyřiašedesát procent občanů nezúčastnilo. No a ti, kdo se voleb nezúčastnili, nemají právo stěžovat si, že volební výsledky dopadly tak, jak dopadly.

František Čuba, který má být vaším poradcem, kdysi prohlásil, že jako prezident podpoříte vodní koridor DunajOdraLabe. To by prý mělo znamenat výrazné snížení nezaměstnanosti v regionu. Je to tak?

Ano. Analýzy zcela jasně ukazují, že tento vodní koridor by po dobu patnácti let zaměstnával šedesát tisíc pracovníků a mohl by být podobně, jako SeinaSever, většinově financován z prostředků Evropské unie.

Za pár dnů budete inaugurován prezidentem. Jak by měla vypadat Česká republika na konci vašeho pětiletého funkčního období, abyste byl spokojený?

Už se mne na podobnou otázku někdo ptal i v prezidentské kampani. A dnes vám odpovím stejně jako tehdy. Jsem zastáncem takzvaného skandinávského modelu sociálního státu. I když si nedělám žádné iluze, že za pět let bychom dosáhli nejenom životní úrovně, ale i dalších parametrů Švédska, Finska nebo Dánska, o Norsku nemluvím, protože to má zdroje ropy a zemního plynu, takže je tam situace trochu jiná, tak si myslím, že za těch pět let by se Česká republika mohla tímto směrem posunout.

Skandinávské země jsou známé spokojeností svých obyvatel s jejich životy. U nás v současné době vládne spíše něco označované jako naštvanost. Necítíte to jako výrazný problém?

Dovedu si představit, že i ve skandinávských zemích existovala takzvaná naštvanost, ale protože tam byla dobrá vláda, tak naštvanost postupně mizela. A dnes jsou podle eurobarometru Dánové nejšťastnější národ na světě.

Miloš Zeman na krajské konferenci SPOZ v Panském dvoře v Kunovicích