Kolik lidí na festival přišlo a co je nejvíce zaujalo?
Našlo si k nám cestu na 10 tisíc lidí, zájem o festival nás velmi příjemně překvapil. Návštěvníci si vyzkoušeli českou a moravskou klasiku, moderní gastronomii, kuchyně Polska, Itálie, Nepálu či Maďarska. Příchozí ochutnali netradiční speciality jako jídla s chilli papričkami či lanýži, husí játra a hmyzí kuchyni. Cvrčci na másle a soli byli snězeni dokonce v neděli odpoledne. Úspěšné restaurace a vystavovatelé mají zájem přijet do Olomouce i příšt rok.

Jak se vám osvědčila sekce vystavovatelů regionálních produktů?
Byla plnohodnotnou součástí festivalu. Naší ideou bylo představit nejlepší a nejzajímavější výrobce z regionu a ukázat lidem, co vše se v kraji vaří, peče, zdobí a udí. O většinu stánků byl velký zájem návštěvníků. Sekci ocenil i ministr zemědělství Marian Jurečka, který festival navštívil. Oba dny běžel program také na pódiu.

Kdo nejvíc zaujal návštěvníky?
Velký zájem byl o kuchařský duel Zdeňka Pohlreicha se šéfkuchařem Jaroslavem Klárem, lidé se bavili i při kuchařském souboji primátora Antonína Staňka s hejtmanem Jiřím Rozbořilem.

Na co se mohou lidé těšit příští rok?
Idea festivalu zůstane stejná a k letos úspěšným restauracím určitě přibudou i další z regionu. Již nyní se domlouváme se špičkovými podniky z Prahy, Ostravska, Zlínska a Brněnska. Chceme, aby jejich kuchaři předvedli své umění v Olomouci. Plánujeme také společně s městem Olomouc a Olomouckým krajem přivést na festival partnerská města a regiony a představit jejich gastronomii. Hlavní tváře festivalu, Zdeněk Pohlreich a Eliška Bučková, s námi chtějí pracovat nadále, lidé se ale mohou těšit také na další osobnost i špičkové gastronomie. 

Autor: Jindra Pechová