Kozí sýr je v evropské kuchyni hojně užívanou delikatesou, prakticky nejčastěji ho využívá francouzská kuchyně, proto je také ve Francii v každé prodejně potravin obrovský výběr různých kozích sýrů .
V Olomouci je v prodejně Sklizeno výběr kozích sýrů jak čerstvých, tak zralých, farmářských i Holandských trvale k dostání, stejně jako další podstatné ingredience- kvalitní slunečnicový olej, domácí slanina, originální parmská šunka i zelenina.
Sklizeno- foodie market je v ulici 8. května, v blízkosti polikliniky SPEA. Nebojte se připravit pro svou grilovačku v České republice ne zcela obvyklou pochoutku, recept je založený na kvalitních vstupních surovinách, a je velmi jednoduchý, nicméně chuť je dokonalá a jedná se i o nutričně přínosné jídlo. Pro Vás, kteří si přísně hlídáte hmotnost, lze špek nahradit parmskou šunkou.
Kozí sýr ve špeku se studenými grilovanými cuketkami s česnekem (6 porcí)
Ingredience:900g kozí sýr
2 dcl slunečnicového oleje
800g cukety (můžete kombinovat žlutou a zelenou)
Sůl
4 stroužky česneku
Tymián
150g tenkých plátků domácí slaniny
Popis přípravy
Omytou a na kolečka nakrájenou cuketu (cca 5mm) zprudka ogrilujeme. Takto upravenou cuketu zakápneme olejem, osolíme a přidáme plátky česneku. Necháme odležet.
Kozí sýr rozdělíme na 6 porcí. Jednotlivé porce zabalíme do slaniny, zakápneme olejem a přidáme v ruce rozetřený tymián.
Necháme v pokojové teplotě 20 min zaležet.
Pokud máme sýr příliž měkky, grilujeme na alobalu abychom s nim mohli lépe manipulovat. Servírujeme se studenými cuketkami.