Hygiena: pokud se nalévalo, pak ze starších lahví
Olomoucký kraj – S uvolněním prohibice hygienici nepolevili v kontrolách restaurací a barů, ale vydali se do terénu prověřit, jestli barmani skutečně nalévají hostům pouze to, co smí, tedy pití z lahví staršího data výroby nebo nově okolkovaných. Potvrdili, že tvrdý alkohol se v pátek popíjel výjimečně. Většinou ho podnikatelé neměli. Ti co nalévali, měli všechno v pořádku.
„Do této chvíle jsme v Olomouckém kraji provedli 28 kontrol a žádný problém jsme nezjistili. Většinou silnější alkohol ještě neměli. Pokud nalévali, a to bylo pouze výjimečně, byl to skutečně alkohol vyrobený do konce loňského roku. Většinou šlo o luxusnější alkohol," uvedla v 17 hodin Jitka Švecová z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.
Hygienici budou v kontrolách restaurací pokračovat po oba víkendové dny, kdy se pití alkoholu holduje více, než jindy v týdnu.
„Provozovatelé těchto podniků jsou v posledních týdnech pod takovým tlakem kontrolních orgánů, že nepředpokládáme, že by si někdo dovolil něco porušit," poznamenala.