Na zápisy do mateřských škol, které letos připadly na 12. a 13. března, přišlo na 455 dětí. „Přijali jsme 323 dětí s trvalým pobytem v Přerově, což znamená, že 132 dětí je takzvaně neumístěno,“ shrnula vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová z přerovského magistrátu.

Mezi nepřijatými byly zejména děti, narozené v letech 2008 až 2010. „Ze 132 nepřijatých dětí bylo pět narozených v roce 2008, 67 dětí v roce 2009 a 60 v roce 2010,“ poznamenala Romana Pospíšilová.

Ty tvoří takzvané silné ročníky.

„Dá se předpokládat, že ještě dva nebo tři roky bude docházet k převisu poptávky dětí, žádajících o místo, nad nabídkou mateřských školek,“ zhodnotila situaci vedoucí oddělení školství a mládeže přerovského magistrátu Libuše Drtilová.

Kde jsou ještě volná místa?

Na začátku týdne zveřejnil magistrát nabídku volných míst, o která se rodiče mohou ucházet.

„K dnešnímu dni je šestnáct volných míst – patnáct v běžných třídách v Lověšicích, Kozlovicích a Henčlově a jedno ve speciální třídě ve školce v Kratochvílově ulici,“ upřesnila Romana Pospíšilová. Poslední jmenovaná školka může přijmout dítě s logopedickou­ vadou.

Přeplněné jsou i jesle

Rodiče, kteří neuspěli se svými žádostmi, nemají možnost své dítě umístit ani v městských jeslích. Volná místa totiž nejsou ani tam.

„Kapacita jeslí je plně obsazená. Registrujeme totiž velké množství žadatelů,“ řekla ředitelka Sociálních služeb města Přerova Marta Vanišová.

Hledání rezerv

Město počítá s tím, že využije rezervy ve školkách, kde je to ještě možné. Počítá také se zřízením nového půloddělení v MŠ Pod Skalkou v Předmostí.

„Předpokládám, že ho vedení města schválí, protože se bude jednat pouze o půloddělení. Nebude to tedy spojeno s tak velkými náklady, na které by vyšlo zřízení celého oddělení. Počítá se s investicí čtvrt milionu korun, která by přinesla patnáct nových míst,“ řekl náměstek primátora města Přerov Dušan Hluzín.

Některé mateřinky v Přerově navyšovaly počet míst. „V Čekyni přibyla na dvou odděleních čtyři místa, ve Vinarech se jejich počet navýšil o šest,“ uvedla Libuše Drtinová.

Jaká jsou kriteria pro přijetí?

Přednost při přijetí do mateřinek mají ze zákona předškoláci. „Kritériem je věk a trvalý pobyt dítěte v Přerově. Některé školky mají další specifická kritéria,“ dodala Libuše Drtinová.

Magistrát a ředitelé školek se letos po zápisech potýkali s odstraňováním duplicitních zápisů: „Pokud byly děti zapsány na více mateřských školách, jejich ředitelé museli obvolat rodiče, kteří si museli vybrat pouze jedinou školu,“ zmínila Romana Pospíšilová.

Volná místa jsou spíše v místních částech Přerova. „V centru města jsou školy obsazené. Vysvětluji si to vazbou na trvalé bydliště a případně na zaměstnání rodičů. V místních částech je také méně obyvatel,“ uzavřela.