Hrad Šternberk

Velikonoční jarmark
Sobota od 10 do 16 hodin
Vstupné 30 korun, nejmenší děti do 3 let mají vstupné zdarma.

Ve vnitřních i venkovních prostorách hradu budou připraveny ukázky výroby tradičních velikonočních předmětů. Děti si mohou vyzkoušet pletení pomlázek, zdobení kraslic. Po celý víkend i na Velikonoční pondělí pak budou připraveny pro všechny zájemce dva druhy prohlídek hradu. Více o prohlídkových trasách, cenách vstupného a mnoho dalších informací naleznete na www.hrad-sternberk.cz.

Olomouc – Horní náměstí

Farmářský trh
Sobota od 8 do 13 hodin

První farmářský trh, zaměřený na Velikonoce. V nabídce příchozí najdou zakysané mléčné výrobky z kravského a kozího mléka, domácí špek, bůček, plec, mazance, beránky, tvarůžkové moučníky, čerstvé chlazené jehněčí, uzeniny s jehněčím masem, velikonoční pečivo a cukroví s lupinou, chléb z parní pece, pivo Václav, ale například také osení, jarní květiny, proutí, cibuloviny.

Pravidelný farmářský trh se koná první a poslední sobotu v měsíci, jinak v pátky. www.olomouckytrh.cz

Přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce

Vítání jara u terasy
sobota, neděle - vždy od 10 do 16hod

Pletení pomlázek, výroba vrbových píšťalek, vyřezávání ze dřeva, hledání velikonočních vajíček, soutěže, živá ovečka a koník, první jarní ponor pro otužilce. VÍCE ZDE

Hrad Bouzov

Jarní větrání hradu se skřítky
sobota, neděle od 11 hod

Pomůžete i vy skřítkům Hlídálkům, Naschválníčkovi, Sklepníčkovi, Studníčkovi a dalším oživit hrad po dlouhém zimním spánku?
Trasa zpestřená vystoupením skřítků od 11 do 13 hodin, bežná prohlídka mimo tuto dobu do 9 do 15h.
www.hrad-bouzov.cz

Čechy pod Kosířem – Muzeum kočárů

II. ročník velikonočních tradic
V sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin
Na návštěvníky čeká malování vajíček, zdobení kraslic tradiční i netradiční technikou, pletení kocarů a ochutnávka perníků.

Zámek Plumlov

Otevírání sezony na zámku
Sobota od 10 do 16 hodin

Příjezd panstva v historickém kočáře, soutěže, lukostřelba, loutkové divadlo ukázky zbraní a další

Velikonoční rej na zámku
Neděle a pondělí od 10 do 17 hodin

Pro návštěvníky jsou připraveny netradiční prohlídky vysokého zámku, výcvik a přílety dravých ptáků, ukázky lovu atrapy kořisti a sokolnické besedy. V doprovodném programu jsou přichystány šermířské scénky a právo útrpné s trestáním kořenářky. Atmosféru dokreslí historická hudba s pásmem lidových písní.

Domamyslice

Velikonoční půlmaraton
Sobota 08:30

Velikonoční běhání pro děti, které mělo být součástí Velikonoční maratonu v Domamyslicích, museli organizátoři zrušit. Důvodem je špatné počasí. „Je nám líto, ale s ohledem na čekací časy mezi jednotlivými běhy představuje aktuální předpověď počasí na neděli pro děti zdravotní riziko," vysvětlil za organizátory Martin Plachý a dodal, že závody se poběží o dva týdny později. Na startovní čáru se tak postaví jenom dospělí závodníci. „Velikonoční půlmaraton se poběží, intenzivně pracujeme na úpravách trasy," dodal Martin Plachý. Akce startuje v půl deváté v bistru Na Splávku.

Čehovice

Velikonoční zimní plavci
Sobota 12:00

Milovníci zimního plavání si o Velikonocích přijdou na své. Na čehovickém rybníku se bude v sobotu konat 8. ročník zimního plavání v Čehovicích a zároveň 39. ročník závodů v zimním plavání na Hané.

Zámek Tovačov

Velikonoční výstava na zámku
Neděle a pondělí od 10 do 17 hodin

Pro návštěvníky tovačovského zámku je v neděli a pondělí připravena speciální jarní prohlídka a tradiční velikonoční výstava. V sobotu se mohou zúčastnit také otevření naučné stezky a výstavy připomínající slavnou bitvu prusko-rakouské války z roku 1866.

Týn nad Bečvou – hrad Helfštýn

Velikonoce na hradě Helfštýn
Od soboty až do pondělí od 9 do 16 hodin

Návštěvníky hradu od zítřka do pondělí pobaví zábavně-naučný program Studia bez kliky a budou moci obdivovat ukázky různých řemesel a velikonočních technik od zdobení kraslic, vyšívání až po paličkování v prostorech H-studia a hradní galerie.

Maršíkov

Velikonoční pochod
Neděle 31. března, 13 hodin

Průvod se vydá od parkoviště Desná a.s. směrem na hřiště. Zde pořadatelé připravili zábavné soutěže pro děti, pokračovat se pak bude ke kostelíku, kde je také připraven bohatý program i občerstvení. V případě nepříznivého počasí dojde průvod ke kostelíku a zábavné odpoledne bude v kulturním domě.

Jeseník

Velikonoce s lázněmi
Od soboty do pondělí

V hale lázeňského domu Priessnitz zítra od 14.30 hraje cimbálová muzika Radovan s taneční skupinou Pozdní sběr Radovanu, umělečtí řemeslníci zájemce naučí plést pomlázky.

Od 19.30 se pak uskuteční taneční večer v zimní zahradě.

V neděli v 11 hodin čeká na návštěvníky klavírní koncert Ivana Švuba, večer zahraje v zimní zahradě kapela Tonight. V pondělí se ve 14 hodin v hale domu Priessnitz představí kytarové trio Barbory Uhlířové.

Uherské Hradiště – Masarykovo náměstí

Velikonoční jarmark
Sobota od 10 do 17, neděle od 10 do 16

Na náměstí dorazí nejen ze Slovácka 140 řemeslníků zabývajících se tradiční lidovou a uměleckou výrobou.

Hrad Buchlov

Velikonoce na hradě
Neděle i pondělí od 10 hodin
Na Buchlově se představí rockový sbor Svatý Pluk, součástí prohlídek budou ukázky historických kostýmů.

Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum

Velikonoce na Valašsku
Od soboty do pondělí, od 9 do 17 hodin
Třídenní program nabídne bohatý jarmark velikonočního zboží spojený s ukázkami tvorby řemeslníků, pletení tatarů či barvení kraslic