Navíc ho společně se švagrem Lubomírem Smolinským vlastnoručně vyrobil. Trvalo jim to dlouhých sedm let.

O starou vojenskou techniku se osmapadesátiletý Luděk Fiala z Bohuňovic zajímá dlouhá léta. Plastové modely letadel a dalších strojů si doma stavěl už od mládí.

„Pak jsem si řekl, že vymodeluji něco mnohem většího. Společně se švagrem Lubošem jsme se pustili do stavby tanku Praga AH IV R z roku 1938. Chtěli jsme dát dohromady unikátní stroj, který není nikde k vidění," popisuje nápad z roku 2006 podnikatel v oboru vodoinstalací a topných systémů.

Většinu dílů sami vyrobili

Společně se švagrem trávil po dobu dlouhých sedmi let každou volnou chvíli a víkend výrobou součástek a také montáží unikátního vojenského vozidla.

„Kolový tank měl z okruhu našich známých sběratelů a nadšenců skoro každý. My jsme si ale chtěli vyrobit klasický pásový tank. V časopise nazvaném Exportní tančíky Praga jsme našli staré fotografie a nákresy. Díky nim jsme se mohli pustit do plnění našeho snu," vzpomíná Luděk Fiala.

Přestože je absolventem střední průmyslové školy v oboru konstruktér – technolog, nikdy se tomuto oboru nevěnoval. Zabýval se vodoinstalacemi a topnými systémy a zůstal u nich dodnes.

Tank si před lety nakreslil na papír a vše na něm upravoval na míru až během montáže.

„Ukázalo se, že bez pořádného soustruhu to nepůjde, tak jsem si ho a také další potřebné vybavení nejdřív musel koupit. Pak jsme sháněli součástky, například nýty byly dovezeny až z Německa. Většinu dílů jsme si ale sami vyrobili. Obětovali jsme tomu veškerý volný čas. Manželky naštěstí mají pro naši zálibu pochopení," poznamenal bohuňovický instalatér a topenář.

Jen materiál přišel na 150 tisíc Kč

Teprve loni v létě bylo všechno hotové a novotou zářící replika tanku mohla po letech konečně vyjet z garáže.

Za pomoci kontejnerové přepravy jej majitelé převezli na srpnovou akci ve vojenském muzeu v Lichkově nedaleko Ústí na Orlicí.

„V uniformách mechaniků někdejšího podniku Praga a s klasickými černými rádiovkami na hlavě jsme tam náš stroj předváděli návštěvníkům. Lidé byli nadšení, moc se jim to líbilo. Měli jsme z toho velkou radost, protože výrobou tanku jsme se švagrem strávili přes tři tisíce hodin. Jen do materiálu a součástek jsme investovali asi stopadesát tisíc korun," odhadl investice Luděk Fiala.

Přestože jeden vojenský stroj sotva dokončil, už má v hlavě nápad na další. Zatím ale nechce prozrazovat, co v garáži společně se švagrem vyrobí.

„Samozřejmě máme s Lubošem plán, co si smontujeme. Detaily ale předem rozhodně prozrazovat nebudeme," usmál se mimořádně zručný nadšenec do staré vojenské techniky.

Tančík Praga AH-IV-R- vyráběl se v ČKD v letech 1936-38
- na export šlo 136 tančíků, zamířily do Švédska, Iránu a Rumunska, další rozjednané obchody zastavila německá okupace Československa
- osádku tančíku tvořili dva lidé, vyzbrojen byl dvěma kulomety
- tančík poháněl zážehový šestiválec o obsahu 3468 cm3 a výkonu 55 koní, maximální rychlost byla 45 km/h