„Je to hrozné, vůbec netušíme, co se stalo. Ještě v neděli dopoledne mluvil s otcem a říkal mu, že přijede na Vánoce domů," řekl Slováckému deníku zdrceným hlasem Milan Šurý, který Michala Plocka dlouhá léta trénoval ve veslařském klubu v Uherském Hradišti.

Informaci o tragédii na svém webu oznámil Český svaz veslování. „V osobním životě byl Michal citlivý a milý kluk, který nikterak neskrýval svou ctižádostivost dosáhnout co nejlepší sportovních výsledků. Plocíno, budeš nám moc chybět. Sbohem!" stálo na webu.

Veslařský svaz po tragické události zrušil páteční slavnostní vyhlášení nejlepších posádek letošního roku. „Atmosféra by nebyla důstojná a nikdo by se z úspěchů neradoval," vysvětlil předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček. Vyhlášení ankety se uskuteční až 3. února.

Michal Plocek začal s veslováním v deseti letech v Uherském Hradiště. Na řece Moravě se vypracoval až k zisku titulu juniorského mistra světa i Evropy. V roce 2012 triumfoval i na domácím šampionátu, kde v rozjížďce nečekaně vyřadil olympijského medailistu a mistra světa Ondřeje Synka, za jehož nástupce byl považován.

Následně jako velký talent přešel do pražské Dukly. V roce 2014 se ve Varese stal mistrem světa v kategorii do 23 let, o rok dříve se na dvojskifu poprvé představil i na MS dospělých. Letos získal na skifu při Synkově absenci druhý titul mistra republiky, spolu s Klangem byl nejrychlejší i na dvojskifu.

Letos v červnu se Plocek premiérově představil v seriálu Světového poháru na skifu, když v Poznani nahradil Synka a ve finále dojel na čtvrtém místě. V srpnu skončil třetí na světovém šampionátu do 23 let v Rotterdamu, v září se stal akademickým mistrem světa a v závěru října byl členem vítězné posádky párové čtyřky s kormidelníkem na MS v příbřežním veslování.

„Je to strašné, už se bohužel nedočkáme toho, že přidá další medaile. S jeho otcem jsme se to dozvěděli v pondělí večer, nechápeme, co se přihodilo. Když spolu telefonovali, nic nenasvědčovalo tomu, že je něco v nepořádku. Bavili se, že ho čekají tréninky a že musí splnit nějaké výkonnostní testy. Těšil se, že přijede domů na Vánoce," prozradil Milan Šurý.

Mluvčí pražské policie Iveta Martínková pouze uvedla, že policie v pondělí kolem 18 hodiny vyjížděla do ulice Císařská louka, kde byl nalezen mrtvý muž. „Kriminalisté spolu s lékařem na jeho smrti nezjistili cizí zavinění," doplnila mluvčí.

Bulvární média spekulují, že měl Michal Plocek spáchat sebevraždu. Tomu jeho bývalý trenér nechtěl věřit.

„Sice se rozešel s holkou, ale už před tři čtvrtě rokem. Žádný náznak problémů tam nebyl. I Vojta Řimák (další odchovanec hradišťského veslování, který momentálně působí v Dukle Praha a Plockův spolubydlící – pozn. aut.), který s ním byl v neděli, říkal, že všechno bylo v pořádku," pokrčil smutně rameny Milan Šurý.

Řekli o Michalu Plockovi„Je to obrovská ztráta. Michal byl jeden z nejtalentova­nějších veslařů poslední doby a byl to zároveň i milý a laskavý kluk, který byl vzorem pro mladé veslaře." (Předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček)
„Budeš nám chybět, Plocíno." (Trojnásobný olympijský medailista ve skifu Ondřej Synek)
„Vnímal jsem ho a viděl, že je to další Synek nebo Chalupa, protože stejně jako my rád jezdil na skifu. Obdivoval jsem u něj poctivost a houževnatost, se kterou si šel za úspěchem. Chtěl jednou porazit Ondru (Synka) a nebál se o tom mluvit." (Legendární veslař Václav Chalupa)

Psali jsme Nejlepší sportovec Uherského Hradiště Michal Plocek chce na olympiádu