Předchozí
1 z 9
Další

MUDr. Irena MoravíkováIrena MoravíkováIrena MoravíkováZdroj: MaVe PR
praktická lékařka z České Lípy a předsedkyně revizní komise Sdružení praktických lékařů ČR

Experimenty s alkoholem nedoporučuji

Určitě doporučuji udržovat zdravý životní styl a zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu. Zvýšit konzumaci citrusů, mrkve, zázvoru i česneku, který funguje jako přírodní antibiotikum.

V podzimních měsících je dobré doplňovat vitamíny, nejlépe v přirozené formě. Důležitý je také dostatek tekutin, klidně i ve formě teplých polévek a čajů. Imunitu mohou podpořit také některé byliny jako například rakytník nebo lichořeřišnice. Otužování nebo saunování v průběhu roku také může přispět k utužení imunity a lepší odolnosti organismu.

Moji pacienti občas experimentují s alkoholem jako léčivým přípravkem. Například si svaří rum s medem a mlékem, nebo syrový žloutek s koňakem a cukrem. Osobně jsem žádné z těchto receptů nezkoušela, a úplně bych je pacientům nedoporučovala.

Epidemiolog Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar: Chřipková sezóna bude nejhorší za poslední roky

MUDr. Cyril MuchaCyril MuchaCyril MuchaZdroj: MaVe PR
praktický lékař z Prahy a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

S otužováním začněte hned

Určitě bych doporučil otužování, se kterým bych začal co nejdříve - teď je ještě čas. Čím později se začne v zimě, tím je to horší a náročnější. Také bych doporučil vitamíny, ideálně v přirozené formě v ovoci a zelenině. A nakonec nemít strach z podzimní sezony a být v celkové pohodě. Ve zdravém těle zdravý duch.

Podivných léčebných doporučení jsem zaslechl spoustu, ale vzpomínám si například na to, že by se mělo spát nohami k jihu, což by mělo nějak pomáhat.

MUDr. Kateřina JavorskáKateřina JavorskáKateřina JavorskáZdroj: MaVe PR
praktická lékařka z Nového Města nad Metují a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

Jděte ven v jakémkoliv počasí

Výborné je otužování. U něj je určitě dobré začít s ranní sprchou. Tedy se po klasické sprše krátce ještě osprchovat studenou vodou.

Důležitý je také pohyb na čerstvém vzduchu, a to v jakémkoli počasí. Zároveň doporučuji dopřát tělu dostatečné množství vitaminu v přírodní podobě a dostatečně spát.

MUDr. David HalataDavid HalataDavid HalataZdroj: MaVe PR
praktický lékař z Hošťálkové a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

Osvědčila se mi sauna

Určitě bych doporučil pravidelný pohyb ve smyslu sportovního zatížení, dostatek spánku a pestrou stravu. To znamená plno ovoce a zeleniny, méně cukrů a doslazovaných nápojů.

Mě osobně se osvědčuje pravidelná sauna, kterou považuji za základ toho, proč se mi v práci daří přežít ten nápor mnoha a mnoha infekcí. Nejsem velký zastánce nějakých multivitaminových tablet a jiných syntetizovaných přípravků, protože si myslím, že ve vyvážené stravě je možné vitamíny doplňovat dostatečně.

Co se týče podivných metod samoléčení, mnohokrát už jsem se setkal s popíjením vlastní moči, což pacienti z nějakého důvodu zkouší.

Při rozhodování o léčbě dýchacích cest je důležitý i lékařův pohled na sliznice v krku.
Jak se léčí viróza? Lékař radí, kdy stačí samoléčba a kdy už vyrazit do ordinace

doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.Bohumil SeifertBohumil SeifertZdroj: MaVe PR
Praha, vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP

Spoléhám na zdravý životní styl

Já většinou žádné babské recepty nedoporučuji, spíš ta obecná pravidla. To znamená vyvážená výživa, včetně dostatku vitamínů v zelenině a ovoci, pobyt na čerstvém vzduchu a podporování kondice.

MUDr. Eva KasalickáEva KasalickáEva KasalickáZdroj: MaVe PR
praktická lékařka z Křivoklátu a členka revizní komise Sdružení praktických lékařů ČR

Funguje čaj ze šípků, slazený medem

Hlavně by se měl člověk nějak hýbat, měl by jíst dostatek ovoce a zeleniny, tedy přirozené vitamíny. Může se i otužovat a cvičit, to všechno na zlepšení imunity pomáhá.

Doporučila bych třeba i šípkový čaj, tedy ne z pytlíku, ale z opravdových šípků, přiměřeně sladit medem, ne cukrem. A na obranyschopnost pomáhají i česnek, křen a tyto přírodní věci.

MUDr. Norbert KrálNorbert KrálNorbert KrálZdroj: MaVe PR
praktický lékař z Prahy

Z citronové šťávy nalačno bolí žaludek

Podle mého názoru je pro podporu imunity nejdůležitější udržovat psychickou pohodu. To znamená dostatečně spát a sportovat. Ať už se jedná o procházku, běh, nebo jinou formu cvičení.

V mé praxi vidím, že nejhorším faktorem, kvůli kterému je imunita oslabená, je dlouhodobý tlak a stres. Nejčastěji kvůli starostem v rodině nebo v práci. Tito lidé pak bývají více nemocní.

Důležitá je pochopitelně také strava. Místo vitaminových doplňků doporučuji spíš dostatečný přísun ovoce, zeleniny a mléčných produktů, které jsou bohaté na bílkoviny.

Často za mnou do ordinace přichází pacienti, kteří ráno na lačný žaludek pijí šťávu z citrónu, aby si dopřáli takzvaný vitaminový šok. V ordinaci si pak pochopitelně stěžují na strašné bolesti žaludku. Pacienti také často řeší nachlazení a zimnici tím, že si dopřejí horkou vanu. To je absolutně nevhodné a mohou si uhnat i zápal plic.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Jak člověk pozná, jestli má virózu, chřipku nebo covid? Doma to nejde

MUDr. Václav ŠmatlákVáclav ŠmatlákVáclav ŠmatlákZdroj: MaVe PR
praktický lékař z Prahy a člen předsednictva Sdružení praktických lékařů ČR

Vyzkoušejte šťávu z černého bezu

Na podporu imunity doporučuji především dostatek spánku a tekutin. Také příjem co největšího množství přírodního zdroje vitaminu C. Pro zvyšování imunity a boj proti virózám je nejúčinnější pravidelné otužování. Musí být ale opravdu poctivé a dlouhodobé. Tedy začít se studenou sprchou ráno a opakovat každý den.

Je dobré eliminovat stres a zabránit prudkému střídání teplot, které způsobí pokles imunity. To platí v zimě i v létě. Typickým příkladem je pobyt v přetopeném autě a náhlý přesun bez odpovídajícího oblečení a pokrývky hlavy do mrazu. Rizikem je i zimní dovolená v oblastech s horkým letním počasím. Lidé při návratu z horkého prostředí nastoupí do klimatizovaného letadla a po příletu se setkají se sněhem, nezřídka pak onemocní angínou.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Sezona chřipky startuje. Zkuste i sirup z černého bezu, radí lékař

Z bylin doporučuji vyzkoušet šťávu z černého bezu, který má antipyretické účinky. Podporuje pocení a snížení tělesné teploty. Výborná je také arónie a černý rybíz, protože obsahují hodně vitaminu C a antioxidantů.

Deník proti virózám
Deník proti virózámZdroj: Deník/Jan Lakomý
Kýchám, smrkám, možná mám trochu teplotu. Nemoc je tady. Je to nachlazení, viróza, chřipka, nebo snad covid? Jak to poznám? A co mám dělat, aby mé tělo bylo odolnější proti podzimním nemocem? Kterých nemocí se vlastně musím opravdu bát? Existuje zaručený recept, jak neonemocnět? A jak to bude s covidem v následujících týdnech a měsících? Mám si už nakoupit roušky a antigenní testy? To vše a mnohem více o podzimních nemocech i zdraví v širším slova smyslu se dozvíte v říjnovém seriálu vydavatelství Vltava Labe Media nazvaném Deník proti virózám.

Speciál pro vás připravuje naše redaktorka zdravotnictví Zdena Lacková a další kolegové.
Pokud máte zajímavé zdravotní téma, nebo ve svém okolí znáte člověka, který by mohl být inspirací pro ostatní, ať už proto, že vyhrál zápas se vzácnou nemocí, věnuje se léčbě pomocí bylinek, nebo je prostě osobností z některého ze zdravotních oborů, pošlete nám tip na zpracování tématu na e-mail: zdena.lackova@denik.cz.