Je mezi nimi například i lékař a prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Jsme na tom možná nejhůře na celém světě. Za pouhé tři dny u nás na koronavirus zemřelo přes tři sta lidí,“ řekl Deníku. V současnosti je podle něj covid-19 druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. „Předstihli jsme všechny druhy rakoviny dohromady, protože na ty umírá denně v průměru 75 lidí,“ konstatuje Kubek.

Lidé v rouškách, dodržování vládních opatření. Ostrava 21. října 2020
Já vám na roušku kašlu, myslí si řada lidí. Ukázal to test Deníku

Testy nyní odhalují okolo patnácti tisíc nově nakažených denně, přičemž podle některých ohlasů jich může být i násobně více. V nemocnicích leží téměř pět tisíc pacientů s koronavirem, stovky jich jsou na jednotkách intenzivní péče, přičemž zvláště v tom druhém případě je počet míst silně omezený. Například Evropská komise proto tento týden rozhodla, že ze svých zásob zašle Česku desítky ventilátorů, zamířit sem mají lékaři a další zdravotníci z Evropské unie i zemí NATO.

„Za jeden jediný den nám onemocnělo 184 lékařů a v současnosti máme přes jedenáct tisíc zdravotníků, kteří se sami léčí. Na zdravotnická zařízení se přitom valí vlny pacientů, z nichž značná část bude ve vážném stavu,“ varuje prezident České lékařské komory. Situace je podle něj vážná bez ohledu na politiky a nikdo jiný než my nám nepomůže. „Zdravotníci to sami nezvládnou, lidé by proto měli dodržovat protiepidemiologická opatření jako nošení roušek a dodržování odstupů,“ dodal Kubek.

Nerudová: Dodržujme opatření

Není sám, kdo tak hovoří. V Podobném duchu vydala prohlášení i rektorka brněnské Mendelovy univerzity, špičková ekonomka a členka týmu KoroNERV-20 Danuše Nerudová. „Česká společnost se nachází v nejzávažnější situaci od listopadu 1989,“ stojí v něm. „Přestože názor na jednání jednotlivých představitelů vedení státu můžeme mít jakýkoliv, chtěla bych apelovat nejen na naše studenty a zaměstnance, ale celou naši společnost, abychom i přes výše uvedené dodržovali opatření, jejichž cílem je zabránit dalšímu nekontrolovatelnému šíření nemoci covid-19,“ vyzývá Nerudová.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek
Prezident České lékařské komory: Vláda zaspala, teď se mělo ještě víc přitvrdit

Součástí demokratické společnosti je podle jejího názoru občanská společnost. Její existence při jarní první vlně sehrála klíčovou roli, ale v tuto chvíli již lidé už nevědí, komu věřit. „Přesto bych chtěla ještě jednou apelovat, abychom se jako občanská společnost spojili, a dál dodržovali nutná opatření. Apeluji na lidskost, zodpovědnost a solidaritu. S těmito hodnotami to stejně jako na jaře zvládneme,“ dodává rektorka Danuše Nerudová.