„Jedna z nich šla na toaletu a druhá prošla přes chodbu do kuchyně, kde z kredence odcizila finanční hotovost 8 400 korun. Pak společně z domu odešly,“ informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Nevěřte každému

Právě senioři mohou být pro zloděje největším lákadlem. Starší lidé by se tak měli řídit doporučeními, které pro ně mají policisté.

„Nikdy neotvírejte automaticky dveře, nevíte-li, kdo je za nimi. Do bytu vpusťte pouze ty, které dobře znáte, nebo se vám důvěryhodně prokáží a sdělí vám, proč přichází. I na první pohled sympatický člověk nemusí mít vždy dobré úmysly. Pokud vás někdo oslovuje jménem, ještě to neznamená, že vás zná. Mohl si to přečíst např. na štítku na dveřích. Cizí lidi nikdy nevpouštějte do bytu,“ radí Miluše Zajícová.

Dále je vhodné uvádět jmenovku na dveřích v množném čísle, např. Novákovi, nebo v mužském rodu. Také je důležité nevěřit všem lidem, kteří u vás zazvoní.

„Mějte důležitá telefonní čísla poblíž vašeho telefonu nebo na dobře viditelném místě. Zamykejte hlavní vchodové dveře. Byt zavírejte a zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce, do sklepa nebo s odpadky,“ pokračuje policejní mluvčí.

Pomoc souseda

I soused v podobných případech může pomoci. Při očekávání návštěvy, kterou neznáte, pozvěte domů někoho z rodiny či přátel, kteří by byli u návštěvy s vámi.

„Nereagujte ani na různé výhry, při kterých jste údajně získali nějakou finanční hotovost, jedná se většinou o podvod. Pokud nic nehrajete – nemůžete nic vyhrát,“ řekla Miluše Zajícová. Posledním, spíše mechanickým řešením, je panaromatické kukátko ve dveřích a pojistný řetízek.