Dva podezřelé zadrželi při cestě vlakem na nádraží v Hranicích.

„Čtyřiadvacetiletý podezřelý cestoval 27. března v nočních hodinách vlakem z Ostravy spolu se dvěma dalšími komplici. Při zadržení nebylo nutné proti mužům použít donucovací prostředky a na služebnu odešli dobrovolně,“ popsala zásah přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Po výslechu provedli policisté u mladíka domovní prohlídku a zajistili u něj varnu na výrobu pervitinu.

Pachateli, který je sám uživatelem drog, kriminalisté sdělili obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

„Ve větší míře zásoboval od roku 2017 až do doby svého zadržení další uživatele, a to především na Hranicku. Pervitin prodával za různé částky a v různém množství, případně drogy poskytoval zdarma výměnou za protislužby, které spočívaly především v jeho převážení autem z místa na místo,“ doplnila.

Za drogy sice mladík dosud souzen nebyl, ale trestní rejstřík čistý nemá - na svém kontě má násilnou trestnou činnost. V době zadržení měl u sebe asi 5 gramů pervitinu, který mu byl na místě odebrán.

Mapa s vyznačenými přechody v Hranicích, které byly zrušeny
Kraj zrušil čtyři přechody na nejfrekventovanější silnici v Hranicích

Ze stejného trestného činu byl spolu s ním obviněn i třiatřicetiletý uživatel drog, který byl také zadržen ve vlaku.

„Zásoboval svého komplice pervitinem, a ten pak drogy distribuoval mezi další uživatele. Pachatel je zkušený recidivista a na svém kontě má desítku odsouzení za trestnou činnost převážně majetkového charakteru. Záznam v rejstříku v souvislosti s drogami ale dosud neměl,“ dodala.

I on měl u sebe v době zadržení několik gramů pervitinu a menší množství marihuany.

Třetí zadržený muž byl po výslechu propuštěn na svobodu.

„Oběma pachatelům, kteří se ke svému protiprávnímu jednání doznali, hrozí až pětileté vězení. Stíháni jsou na svobodě,“ upřesnila.

Centrum Hranic. Ilustrační foto
Hranice odpouští poplatky i nájmy. Odpadá placení školek a parkovného

Mladíci s marihuanou i extází

Kriminalisté zadrželi koncem března také dva dvacetileté mladíky z Přerova, kteří distribuovali mezi uživateli na Přerovsku marihuanu a pervitin. Jeden z nich navíc prodával i tablety extáze.

V souvislosti s drogami dosud trestáni nebyli, ale pro policisty nejsou žádnými nováčky. Oba se dopouštěli nejen majetkové, ale i násilné trestné činnosti.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou obviněných pro nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí až pětileté vězení. Stíhání je vedeno na svobodě.