Případ se stal loni v lednu u baru Lumír v Přerově a ve městě vyvolal značné emoce.

Hlídka strážníků byla v noci z 9. na 10. ledna přivolána na místo konfliktu, který se rozhořel mezi hosty baru, a později se přenesl na ulici.

Situace se ale vymkla kontrole a nocí se ozval výstřel. Kdy k němu přesně došlo, a proč strážník v osudné chvíli sáhl po zbrani, to se ale nepodařilo rozplést ani u soudu.

Svědecké výpovědi se podle soudce Martina Lýska rozcházely – někteří popisovali noční střelbu z větší vzdálenosti, přímí aktéři incidentu byli zase pod vlivem alkoholu.

„Strážníci vypovídali tak, aby stín podezření nepadl na ně. Kromě jediného se nebyli schopni oprostit od obhajování sebe sama," řekl soudce.

Podle státní zástupkyně Daniely Kollárové zastřelil Robert Fryč třiadvacetiletého muže ve chvíli, kdy už mladík ležel na zemi.

V době výstřelu byla podle ní hlaveň pistole bezprostředně přiložena ke kapuci poškozeného.

Střela prošla hlavou mladíka, a ten na místě zemřel.

Hosté baru se sice pokoušeli těžce zraněného oživit, ale marně.

Obžalovaný Robert Fryč už dříve ve své výpovědi uvedl, že výstřel vyšel nešťastnou náhodou.

Cítil se bezprostředně ohrožen nejen pobíhajícím psem, který patřil poškozenému a jeho přítelkyni, ale byl i napaden.

V okamžiku výstřelu mu někdo navíc údajně strčil do ruky.

Soudce: Špatné bylo už jen vytažení zbraně

„V očích soudu převážil názor, že to jednání bylo natolik nebezpečné a skoro až nepochopitelné, že jiná varianta než nepodmíněný trest nemohla být uložena," vysvětlil soudce.

Ve prospěch obžalovaného hovořily polehčující okolnosti, a ty našly svůj výraz ve výměře trestu.

Patřily mezi ně dosavadní bezúhonnost, ale také stres ze situace, jemuž musel strážník čelit.

Utrpěl zranění nohy, což potvrdila i lékařská zpráva, a cítil se být ohrožen psem.

Soudce při vynesení rozsudku upozornil na jednu podstatnou věc – a tou je fakt, že zbraň použil muž zákona, který má chránit zdraví a majetek lidí.

„Samotné vytažení zbraně je porušení povinnosti strážníka, a to že došlo k následku, je o to horší. V očích soudu udělal prvotní zásadní chybu v tom, že zbraň vůbec vytáhl. Bez této první chyby by k těm dalším nedošlo," konstatoval Martin Lýsek.

Státní zástupkyně požadovala překvalifikování skutku, jehož se strážník dopustil, na vraždu.

„Ve výpovědích svědků se hovoří o chumlu lidí, kteří byli na místě. Tento chumel ale tvořili čtyři strážníci, poškozený pan Valenta, slečna Tvrdoňová a její pes," řekla s odkazem na záznam kamerového systému.

K výstřelu podle ní nemohlo dojít úderem zbraně.

„K výstřelu lze dojít pouze po překonání spouště, nikoliv úderem. Je objektivně vyloučeno, aby došlo k výstřelu úderem. Zavinění chápeme jako vnitřní psychický stav ve vztahu k poškozenému," konstatovala žalobkyně.

Na vraždu nebyly důkazy

Soudce ale skutek vyhodnotil jako usmrcení z nedbalosti.

„Pro to, abychom řekli, že to byla vražda, nebyly důkazy. Hodnocení důkazů státní zástupkyní pomíjí názory psychologů a psychiatrů na prožívání obžalovaného. Soud nevzal za prokázané, ve kterém konkrétním okamžiku došlo k výstřelu, jestli to bylo na začátku toho problému, v okamžiku, kdy pan poškozený spadl na zem, nebo až chvíli po tom," vysvětlil soudce Martin Lýsek.

Znalec Kriminalistického ústavu v Praze Rudolf Vávra již dříve upřesnil, že deformace střely vznikla primárně nárazem do lebeční kosti.

„Poškozený měl na hlavě kapuci a bylo zjištěno porušení tkaniny. Z toho usuzuji, že mohla být kapuce podepřena pevnou překážkou," konstatoval.

Kulka se podle závěru znalců zastavila o kapuci.

Bývalý strážník činu lituje

Obžalovaný Robert Fryč u soudu vyjádřil svou lítost nad tím, co způsobil.

„Chtěl bych vyjádřit svou hlubokou lítost nad ztrátou života. Je to věc, která se ponese mým životem až do konce. Opětovně se omlouvám a vyjadřuji lítost, bohužel ten život už se vrátit nedá," řekl v soudní síni.

Vyhlášení rozsudku byla přítomna i matka zastřeleného mladíka.

Na omluvu podle svých slov čekala několik měsíců.

„Až loni na podzim mi přišel jeden omluvný dopis, psaný rukou," poznamenala.

Verdikt soudu ale po skončení líčení odmítla komentovat.

Státní zástupkyně i obžalovaný Robert Fryč si ponechali lhůtu na odvolání.