Všeobecná fakultní nemocnice v Praze převzala tento týden dar deseti tabletů pro pacienty svých lůžkových oddělení.

Mobilní operátor T-mobile poskytl k tabletům i neomezené datové připojení. Tablety pomohou lidem, kteří kvůli nutnosti izolace už dlouhou dobu neviděli své nejbližší, navázat s nimi virtuální kontakt. „Tablety budou využity pro potřeby covidových oddělení a jejich pacientů,“ uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. „Nemocní budou moci kontaktovat své rodiny okamžitě, jak jim to zdravotní stav dovolí. S obsluhou tabletů pomohou dobrovolníci, kteří do nemocnice pravidelně docházejí,“ dodala mluvčí.

Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem
Třes rukou, bolesti či závratě. I mírný covid může mít vážné následky

V nemocnici nyní leží 150 pacientů ve vážném stavu a právě izolace od jejich blízkých na ně podle mluvčí velmi doléhá. „Někdy může kontakt s příbuznými pacientům vrátit chuť do života a doslova je zachránit,“ říká jedna zdejší zdravotní sestra.

Tablety kvůli hygienickým opatřením musí stále zůstávat na covidových odděleních, takže je vyloučeno, aby dobrovolníci, kteří pomáhají s jejich obsluhou a kontaktem s příbuznými, si brali svá vlastní zařízení.

„Tablet je určitě lepší než obyčejný telefonický hovor, protože se pacienti mohou vidět se svými blízkými. Bývají i smutné případy, že je to někdy poslední šance se spolu vidět,“ říká  Aneta Hašková z brněnské dobrovolnické organizace Chci pomáhat. „I personál nemocnic naše aktivity chválí, protože v situaci, kdy jsou nemocnice přetížené, jim dobrovolníci kontaktem s pacienty odlehčí,“ vysvětluje.

Dobrovolníci mají k dispozici desítky tabletů, část od T-mobilu, ale třeba i od Rotary klubu. „Je to trochu mravenčí práce. V zajišťování techniky měli totiž dosud přednost školáci,“ dodáví Hašková.

Lék na samotu

„Vedle boje o životy lidí přinesl covid také samotu. Pacienti v nemocnicích jsou odloučeni od svých blízkých a svých rodin. Proto prakticky od začátku pandemie poskytujeme zdarma tablety s rychlým připojením i do nemocnic.“ říká Petr Jonák, ředitel korporátních a vnějších záležitostí T-Mobile Czech Republic.

V týdnu po Velikonocích bude spuštěna registrace k očkování další věkové skupiny, tj. 60 a více let.
Stát spustí další vlnu očkování. Blatný: Návrat žáků do škol je v plánu v dubnu

Společnost do nemocnic, hospiců a domovů seniorů už poskytla 200 tabletů s daty. „Chtěli bychom v tomto moc poděkovat zdravotníkům i dobrovolníkům, že v tom obrovském náporu stále myslí i na psychiku pacientů a jejich rodin,“ dodává Jonák.