Fiala s Michelem hovořil také o evropské energetické politice. Předseda vlády šéfovi Evropské rady zdůraznil význam jaderné energetiky pro Českou republiku i postoj ČR k problematice životního prostředí. „Bavili jsme se také o řadě dalších témat, která nás čekají, přípavě summitu s africkými zeměmi a řadě dalších témat,“ doplnil Fiala.

Česko podle Fialy nechce být moderátorem mezi Maďarskem či Polskem a EU, současně ale usiluje o dobré vztahy střední Evropy se zbytkem Unie. „Chceme nalézat dobré vztahy s Evropskými zeměmi, být platným členem Evropské unie. Myslím si, že tak má vypadat dobrá evropská politika,“ uvedl.

Slovenský premiér Eduard Heger a jeho český protějšek Petr Fiala.
ANALÝZA: Česko a Slovensko k sobě mají nejblíž za poslední desetiletí

„Bavili jsme se o podobě neformálního summitu, který bychom mohli požádat tady v České republice. Rady, které mi pan Michel dal, se týkaly třeba různých akcí, které se budou konat v Evropě, a abychom s tím náš program sladili,“ vysvětlil Fiala, o čem také s šéfem Evropské rady hovořili.

„V následujícím evropském programu jsou tři klíčové body. Prvním je konsolidace jedinečného projektu EU založeného na demokratických hodnotách a svobodách. Druhé klíčové téma je otázka energetiky a hospodářského rozvoje obecně. Chceme aby transformace, které nastavujeme, zajistily našim firmám se dále rozvíjet, růst a nabízet pracovní příležitosti. Třetím pilířem je snaha EU posílit svoji bezpečnost a stabilitu,“ uvedl Michel.

„Když uspěje Evropa, je to úspěchem pro členské státy a obráceně. Je neustálá práce, abychom naslouchali všem členským státům. Snažíme se pochopit jednotlivé různorodé priority. Covidová krize nás velice zasáhla a je potřeba postupně budovat společné solidární mechanismy. Měli bychom postupovat v součinosti,“ zdůraznil šéf Evropské rady důležitost spolupráce.

Revize rozpočtu i nový ministr

Nová vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) plánuje revizi příprav předsednictví i vyčleněného rozpočtu. Minulý kabinet ANO a ČSSD v srpnu navýšil rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Opoziční politici, ekonomové a další osobnosti v létě kritizovali tehdejší rozpočet předsednictví, ale i malou pozornost, kterou mu podle nich vláda věnovala. V letech 2007 až 2009 bylo na přípravu a dosud poslední české předsednictví vyčleněno 3,75 miliardy korun.

Jaderná elektrárna Dukovany ve středu 22. listopadu 2017.
Dobrá zpráva pro Česko. Jaderné elektrárny lidé v EU neřeší

Vláda i kvůli předsednictví zřídila post ministra pro evropské záležitosti, který zastává předseda senátního evropského výboru a bývalý rektor Masarykovy univerzity Bek. Nedávno na dotaz ČTK odpověděl, že rozpočet kalkuloval s náklady odpovídajícími tehdejší době, problém vidí v poměrně vysokém tempu inflace. Nepochybně se podle ministra projeví také nárůst platů.

Za priority předsednictví Bek považuje vypořádání s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení migrace a bezpečnosti. Premiér Fiala dříve uvedl, že jde o obrovskou příležitost poukázat na české priority například v energetické politice.