Počty nakažených i podíl případů na počtu testů se na přelomu října a listopadu dostaly na rekordní úroveň. Denně tehdy bylo až přes 15 tisíc nově nakažených a podíl pozitivně testovaných se dostal nad 38 procent. Poté začal nárůst počtu nakažených zpomalovat, ale v poslední době šíření nemoci opět zrychluje.

Vakcinolog Jiří Beran z Hradce Králové
Epidemiolog Jiří Beran: Kdo prodělal covid, nemusí se očkovat

Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno asi 619 tisíc nakažených, z nichž 10 271 zemřelo. V pátek zemřelo 54 lidí, ale údaje o úmrtích ministerstvo zpětně navyšuje. V předchozích dnech se počty zemřelých pohybovaly kolem stovky denně.

Rizikový index zůstává na nejvyšším stupni

Rizikový index protiepidemického systému PES v Česku se dále drží na nejvyšším, pátém stupni. Dnes je stejně jako v pátek na 76 bodech ze sta, což je spodní hranice pátého stupně pohotovosti. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Tzv. reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného a podílí se na výpočtu indexu rizika, vzrostlo ze zhruba 1,22 na 1,27.

Oficiálně je PES, podle kterého se mají řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, z rozhodnutí vlády od pátku na čtvrtém stupni. Musejí tak být znovu uzavřeny restaurace, hotely či muzea a galerie, ale třeba obchody a provozovny služeb zůstávají otevřené.

Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost v Nemocnici Pelhřimov.
Na Slovensko stačí antigenní test. Petříček oznámil změnu v cestování

Téměř všechny regiony v Česku mají aktuálně index rizika PES na úrovni pátého stupně. V Plzeňském a Karlovarském kraji vystoupal rizikový index až na 86 bodů. Pouze ve čtyřech regionech je index zatím ještě na čtvrtém stupni. Nejníže je nadále v Praze, kde činí 64 bodů.