Laboratoře v Česku udělaly v pátek 21 400 testů na nemoc covid-19, o zhruba 4400 méně než ve stejném dni o týden dříve. Při odečtení výsledků z opakovaných vyšetření bylo v pátek pozitivních 20,8 procenta vzorků. Je to významně nižší podíl než na začátku listopadu, kdy bývalo pozitivních i více než 30 procent vzorků.

Jan Blatný, Andrej Babiš
Koronavirus v ČR: Praha zkresluje rizikové skóre, zbytek krajů na tom není dobře

Od začátku epidemie se v ČR novým typem koronaviru nakazilo 517 692 lidí. Téměř 85 procent z nich se už z nemoci uzdravilo.

Denní počty úmrtí lidí s prokázaným koronavirem stále neklesají pod 100 případů za den. V pátek zemřelo 103 lidí, dnes zatím do statistik přibylo 21 úmrtí. Celkový počet zemřelých v ČR od propuknutí infekce přesáhl 8000.

V těžkém stavu bylo v pátek v nemocnicích 769 lidí s covidem. Oproti čtvrtku jich přibylo 26. Představují přibližně 15 procent ze všech pacientů hospitalizovaných s novým koronavirem.

Počty nových případů covidu-19 klesají nyní pomaleji než v minulých dvou týdnech, uvedl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Velké rozdíly ve vývoji epidemické situace jsou navíc mezi jednotlivými regiony.

Nejvíce nyní epidemie covidu-19 zasahuje Havlíčkobrodsko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 652 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na Svitavsku zdravotníci zaznamenali v posledním týdnu 444 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel a ke 400 se tento ukazatel velmi těsně blíží na Kutnohorsku.

 Většina nakažených má mírný průběh onemocnění. Podle posledních údajů ministerstva je s koronavirem hospitalizováno 5048 lidí, tedy sedm procent aktuálně nemocných. Stav 743 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Počet hospitalizací je oproti začátku listopadu nižší o více než 2400. Od pondělí tohoto týdne klesl o 450 případů.

Vývoj epidemie hodnotí systém PES. Jeho aktuální skóre je 57 bodů ze sta možných a na této úrovní se drží šestý den v řadě. Odpovídá to prostřednímu z pěti stupňů epidemické pohotovosti. O tom, zda zmírnit současná protiepidemická opatření, bude v neděli jednat vláda. Není však jasné, jestli skutečně k rozvolnění dojde.

Babiš zmínil odklad

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) naopak zmínili možnost několikadenního odkladu.

„To rozhodnutí je o tom, že možná to bude nějaký posun pár dní, ale znovu opakuji, já absolutně stojím za ministrem Blatným, má moji absolutní podporu, a jeho stanovisko je pro mě rozhodující,“ řekl pro ČT předseda vlády.

Havlíček zdůraznil, že rozhodovat se musí dle odborných argumentů a analýz. „Nikdo z nás to nechce pustit na dva tři dny a pak to opětovně zavřít, to je lepší si ještě ty dva tři dny počkat a pak to otevřít,“ věří vicepremiér.

Výuka na ZŠ Novoborská v Praze
Příští týden ve školách? Pojedou podle čtvrtého stupně systému PES

V případě, že by schválila přechod ze současného čtvrtého na mírnější třetí stupeň, padlo by omezení volného pohybu osob v nočních hodinách, venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, otevřít by se mohly obchody i s jinými než základním potřebami a v omezeném režimu by se mohly otevřít i restaurace.

Blatný (za ANO) také dnes zopakoval, že vláda v neděli rozhodne na základě údajů, které bude mít k nedělnímu ránu za sedm dní. Odborníci i politici ale v minulých dnech připomínali, že epidemie nebrzdí tak rychle, jak se očekávalo. Jsou také velké rozdíly mezi regiony.