„Je to dobře, že postupně vznikají nová a nová místa. A to hlavně ve městech, kde jsou lidé bydlící v paneláku o toto potěšení mnohdy ochuzeni. Ale mohlo by jich být daleko více,“ řekl Deníku Kubricht. Počet míst s umístěným grilem sleduje dlouhodobě web grilujemevemeste, kde napříč republikou naleznou lidé na 40 míst určených k veřejnému grilování a opékání buřtů.

Jeden z posledních projektů vznikl tento týden ve Dvoře Králové nad Labem. Nejvíce veřejných venkovních „stravoven“, přes tři desítky, je v Praze,. „Vytížená jsou pikniková místa ve Stromovce, z ohnišť pak to v lesoparku Hostivař, Ďáblickém háji a v Divoké Šárce,” uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Královské stříbření v Kutné Hoře.
Zrušeno, nejsou peníze. Města osekávají tradiční slavnosti

Pomysnou stříbrnou medaili ve volně přístupných piknikových místech drží Hradec Králové se svými 16 místy. O ty se starají dvě městské společnosti – Městské lesy a Technické služby.

„Staráme se o grily v Šimkových sadech v centru města. Lidé tuto službu využívají stále více a mnohdy se u grilu tvoří fronty. Poslední dobou pozorujeme, že si lidé tato místa vzali za své a oproti minulým letům řešíme čím dál tím méně stížností na nepořádek či poničený majetek,” uvedl ředitel hradeckých Technických služeb Tomáš Pospíšil. Další oblíbenou destinací ke grilování jsou v krajské metropoli Městské lesy, kde mohou lidé využít altány k odpočinku či krytá ohniště ke grilování.

3D gril u cyklostezky

Zagrilovat v přírodě si mohou také lidé v jihočeských Českých Budějovicích, kde město před dvěma lety vyhradilo několik míst k tomu, aby si tam lidé mohli posedět a něco si opéct na vlastním grilu. Grilovací místa jsou například v lokalitě u Malého jezu, v parku Staroměstská a parku 4D.

„Nejvyužívanější je lokalita u maláku. Specifickým místem, kde lidé mohou využít posezení s možností grilování, je tzv. 3D gril u cyklostezky podél řeky Vltavy ve směru na Hlubokou nad Vltavou. Grilovací místo má posezení, stolek a gril s litinovým roštem. Veškeré zařízení, krom roštu, je vyrobeno technologií 3D tisku,“ informoval vedoucí odboru správy českobudějovických veřejných statků Tomáš Kubeš.

Těžba dřeva. Ilustrační foto
Další chráněná území nechceme, říkají lesníci. Zdražilo by dřevo

Takzvané „grillpointy“ naleznou také lidé v Brně. Hned sedm jich je na plážích brněnské přehrady, jeden veřejný gril je na Špilberku a dva slouží veřejnosti v parku Lužánky.

S větším rozšiřováním grilů, a to i těch veřejných, stoupá i úroveň grilovací kultury. „Naštěstí jsou už za námi časy, kdy lidé brali grilování jako jakousi pokusnou kuchyni, kdy naložili maso do oleje a proložili jej kořením, co doma našli. V tomto ohledu se blížíme k vyspělým grilovacím velmocem. Například k Americe,“ míní David Kubrich.

Jednu věc však lidé podle něj stále při grilování podceňují. Teplotu masa. „Mnohdy se stává, že lidé maso při grilování až příliš vysuší. A to je škoda. I grilování má svá pravidla,“ dodal youtuber.