„Česko vyhoštěním ruských diplomatů vážně poškodilo vztahy s Ruskem, uvedla ruská diplomacie. Jde podle ní o provokaci, na kterou bude nutné odpovědět. 

„Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž od počátku byl založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ uvedla ambasáda na Facebooku.

K vyhoštění obou zaměstnanců ruské ambasády Česko přikročilo v souvislosti s vyšetřováním úniku informace o tom, že do země přijel agent ruských tajných služeb s jedem ricinem. Podle bezpečnostních úřadů mohl být jeho cílem pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář či starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Rusko tuto zprávu označilo za "kachnu". 

Pohled na ruskou ambasádu v Praze
Ruský agent s ricinem? Za vypuštění informace musí přijít trest, řekl Hamáček

"Z důkazů BIS jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům," uvedl na tiskové konferenci, která proběhla bez otázek novinářů, premiér Andrej Babiš. 

Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka dospěla celá kauza do bodu, kdy ji nešlo vyřešit jiným způsobem. "Ministerstvo zahraničí mělo snahu vyřešit tuto nepříjemnou situaci diskrétně a diplomatickou cestou. Nakonec to ale nebylo možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost než vyhoštění diplomatických zástupců," vysvětlil ministr. 

Napjaté vzájemné vztahy 

Babiš zdůraznil, že kauza zkomplikovala vztahy mezi oběma zeměmi. "Máme zájem na dobrých vztazích se všemi zeměmi, ale jsme svrchovaný stát a takovéto akce nejsou na našem území přijatelné," kostatoval. Petříček očekává, že z ruské strany bude pravděpodobně následovat reciproční krok, neboť v diplomacii je obvyklé, že se na vypovězení diplomatů reaguje stejně. 

Mezi Ruskem a Českou republikou navíc v současnosti panují napjaté vztahy. Rusko kritizuje starostu Prahy 6 kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva a pražského primátora Hříba kvůli plánovanému přejmenování náměstí Pod Kaštany, na němž sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova. Situaci nezlepšila ani pamětní deska pro vlasovce, kterou nechal v Řeporyjích vytvořit Novotný. 

Opoziční poslanci oceňují krok vlády

Krok české vlády hodnotí jednoznačně kladně opoziční poslanci. Ti chválí také práci Bezpečnostní informační služby. „Oceňuji perfektní a profesionální práci BIS. Bylo by dobré, kdyby si Rusové vyřizovali svoje vlastní věci doma, a ne na ambasádě v České republice,“ uvedl pro Českou televizi předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Policisté včetně pyrotechnika a hasiči z chemické jednotky zasahovali na úřadě městské části Praha-Řeporyje, kde dělá starostu Pavel Novotný (ODS).
Bílý prášek v Řeporyjích? Máme to tu veselé s poštou, přiznal starosta Novotný

„Současně chci ocenit i vládu, že k tomuto kroku přistoupila. Krok vlády je adekvátní reakcí a doufám, že to otevírá možnost snížit zastoupení lidí na ruské ambasádě,“ řekl dále Bartošek. Doplnil, že by byl rád, kdyby ředitel BIS Michal Koudelka navštívil jednání sněmovního bezpečnostního výboru a seznámil poslance s důvody vyhoštění.

„Jsme suverénní stát, který přiměřeně odpovídá na jednání Ruska vůči naší zemi,“ napsal také na svém twitteru předseda ODS Petr Fiala.

„Zastrašovat české politiky je zcela neodpustitelný akt. Oceňuji rozhodnost Tomáše Petříčka, vstřícný přístup premiéra Babiše a kvalitní práci našich tajných služeb. Ty opět potvrdily, že patří k evropské špičce,“ uvedl také na twitteru poslanec Pirátů Jan Lipavský.

„Trochu pozdě, ale přece… . Nějakou dobu už říkám, že by to byl správný krok. Jsem rád, že se česká diplomacie k těmto razantním činům nebojí uchýlit,“ napsal na twitteru šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Krok přivítala i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat! Ráda bych zároveň poděkovala BIS. Odvádíte skvělou službu, děkuji za to,“ napsala na twitteru.