Lososová pomazánka

Ingredience: 250 g tvarohu, 100 g rostlinného tuku, 1 lžíce petrželky, 150 g uzeného lososa, sůl

Postup: Rostlinný tuk utřete se solí, přidejte tvaroh a vyšlehejte v hladkou pěnu.  Rozmixujte uzeného lososa a přidejte do pěny, promíchejte. Podávejte na bílém pečivu.

Výživová poradkyně Štěpánka Čápová
Výživová poradkyně Štěpánka Čápová: Existuje způsob, jak nepřibrat o Vánocích

Játrová pomazánka

Ingredience: 75 g másla, 150 g kuřecích jater, 1 střední cibule, sůl, pepř

Postup: Cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte lžičku másla, přidejte pokrájená játra, mírně podlijte vodou nebo vývarem a duste doměkka. Potom játra pomelte a ušlehejte se zbylým máslem, dochuťte solí a pepřem.

Rybí polévka
Štědrovečerní menu našich babiček bylo zajímavější, než si myslíte

Pomazánka z nivy

Ingredience: 70 g másla, 200 g sýra Niva, 75 g křenu

Postup:  Do utřeného másla zašlehejte jemně nastrouhanou nivu a čerstvě nastrouhaný křen. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tuňáková pomazánka na okurce

Ingredience: 150 g tuňáka v oleji, konzerva, 3 vejce, ½ citronu, 100 g sýra Cottage, 1 lžička hořčice plnotučné, 1 lžíce olivového oleje, sůl

Postup: Tuňáka z konzervy vytáhněte z oleje a nechte okapat. Uvařte si tři vejce natvrdo, pak je pokrájejte a umíchejte s tuňákem, přidejte sýr Cottage, plnotučnou hořčici, lžíci olivového oleje a šťávu z poloviny citronu. Až je pomazánka hladká, naneste ji na okurky, které jste nakrájeli na plátky.

Protože má majonézová omáčka pořádné grády, dejte si k pití něco intenzivnějšího. Vyzkoušejte tmavé pivo typu stout. Má hustou pěnu, intenzivní tmavou barvu a příchuť po praženém sladu.
Smraďoch i delikatesa. Tvarůžky mají mnoho podob, dají se smažit či zapékat

Česneková pomazánka

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 50 g rostlinného tuku, 50 g smetany 33%, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, mletá paprika

Postup: Měkký tvaroh rozšlehejte s rostlinným tukem do pěny a postupně za stálého šlehání přidávejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a papriku. Podávejte na tmavém pečivu.