Oba policisté byli mimo službu postaveni poté, co se ve čtvrtek na internetu objevilo video zachycující, jak shodili na zem 75letého seniora. Muž skončil ve vážném, ale stabilizovaném stavu v nemocnici.

Policisté zasahují proti muži v Buffalu na záběru z videonahrávky rozhlasové stanice WBFO, 4. června 2020
Policisté v Buffalu vážně zranili seniora. Postavili je mimo službu

„Video mne hluboce znepokojilo,“ nechal se již dříve slyšet starosta Buffala Byron Brown. „Po dnech pokojných protestů a několika jednáních, která jsem měl s policejním vedením a zástupci veřejnosti, je tato událost deprimující,“ uvedl s tím, že celý incident bude vyšetřen.

Zdroj: Youtube

Od jednotky nyní odešlo všech sedmapadesát jejích členů, prozatím však zůstávají u policejního sboru. „Jsme toho názoru, že policisté pouze plnili rozkaz, který zněl vyklidit náměstí. Jen dělali svou práci,“ citovala BBC zástupce policejních odborů Johna Evanse.

Podle agentury AP jsou oba policisté nyní mimo službu a čelí obvinění z ublížení na zdraví. Soud je ale z vazby propustil na svobodu, aniž by museli složit kauci. 

Protesty zachvátily USA

Protesty v USA vyvolala smrt černocha George Floyda, který zemřel 25. května po zákroku policie, která se jej pokusila zadržet pro podezření z pokusu o zaplacení falešnou bankovkou. Floydovi při zatýkání klečel na krku bělošský policista Derek Chauvin, a to přesto, že podezřelý opakovaně uvedl, že nemůže dýchat. Chauvin je nyní ve vazbě.

Demonstrace, které se konají již týden, se v některých městech zvrhly v nepokoje, rabování a demolování soukromého majetku.

Proti policejnímu násilí v USA protestovalo až 50 tisíc lidí také ve Vídni.
VIDEO: Proti policejnímu násilí protestovala i Vídeň. Do ulic vyšly tisíce lidí