Greta Ferušić Weinfeldová zemřela v pondělí 24. ledna ve věku 97 let. O úmrtí ženy, která přežila jedny z nejhrůznějších událostí minulého století a moderní historie obecně, informovali představitelé bosenské židovské komunity agenturu AFP.

Přežila jako jediná z rodiny

Ferušićová Weinfeldová se narodila v roce 1924 v severním Srbsku. V roce 1944 byla deportována spolu s několika rodinnými příslušníky do nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Z celé rodiny přežila pouze ona.

Anna Hyndráková rozená Kovanicová.
Jako jediná z rodiny přežila holokaust. Od té doby už skoro nebrečím, říká

Po skončení druhé světové války se vrátila do Srbska, začala studovat architekturu v Bělehradě a později se přestěhovala do bosenské metropole Sarajeva. Zde působila jako profesorka na fakultě architektury Sarajevské univerzity, kde se postupně vypracovala až na děkanku školy.

Jenže během násilného rozpadu bývalé Jugoslávie se Ferušićová Weinfeldová znovu ocitla ve válečné zóně.

Nechtěla opustit domov

Během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992 až 1995 odmítla evakuaci, když srbské síly obklíčily Sarajevo, které následně několik let obléhaly. Během téměř čtyřletého období bylo odhadem zabito 11 tisíc lidí, včetně 1600 dětí.

Každý rok se ve výroční den incidentu sjíždějí do Račaku truchlící lidé
Masakr v Račaku je i po 22 letech nevyřešený. Z výpovědí svědků tuhne krev

„Během druhé světové války byla celá Evropa v nesnázích a utrpení, zatímco během bosenské války, jen 100 kilometrů vzdušnou čarou žili lidé normální životy, kterých se události nedotkly, a nevšímali si toho, co se tady dělo,” řekla později o obležení.

K úmrtí se již vyjádřil i Haris Pašović, režisér dokumentu o Ferušićové Weinfeldová. „Odešel úžasný člověk … přežila mnoho dobrých i strašných věcí,” uvedl ve zprávě na Facebooku.

Dokument s názvem Greta vypráví dramatický životní příběh Ferušićové Weinfeldová a po svém uvedení v roce 1997 byl později promítán na několika mezinárodních filmových festivalech.

Žena ve filmu vysvětlila své rozhodnutí zůstat v Sarajevu uprostřed obležení. „Už jednou v životě jsem byla nucena opustit svůj domov. Znovu už nikdy v životě svůj domov dobrovolně neopustím,” řekla.

Zdroj: Youtube

V roce 2004 byla Ferušićová Weinfeldová vyznamenána Osvětimským křížem, polským vyznamenáním na poctu přeživším nacistických koncentračních táborů.