Rusko nadále ostřeluje Cherson a oblasti severně od města Izjum. Ruské dělostřelectvo také pokračuje v palbě směrem na Doněck a severně od Krymu a jeho jednotky útočí na města Severodoněck, Popasna a Lyman. „Ruské jednotky přišly za poslední den bojů o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí,“ uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelném ranním sdělení. 

Ukrajinské armádě se podle generálního štábu podařilo odrazit 11 útoků ruských vojsk v Donbasu a při tom zničit pět tanků, sedm obrněných vozidel a pět dalších vozidel. Ukrajinské letectvo pak zasáhlo devět cílů, a to čtyři bezpilotní letouny, tři rakety s plochou dráhou letu a dvě letadla. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Britské ministerstvo obrany ve svém ranním brífinku uvedlo, že ačkoliv se ruská pozemní ofenziva soustředí na východ Ukrajiny, pokračuje ostřelování napříč celou zemí ve snaze přerušit v zemi možnosti zásobování ukrajinských sil. Cílem útoků přitom nadále zůstávají i civilní objekty jako školy, nemocnice, obytné domy či dopravní infrastruktura. Rusko se tím podle Britů snaží „oslabit odhodlání Ukrajinců“.

Rusko se soustředí na klíčové přístavy jako Oděsu, Cherson a Mariupol, což naznačuje, že chce mít plně pod kontrolou přístup k Černému moři, aby ublížilo ukrajinské ekonomice, píše britské ministerstvo obrany.

Hroby obětí ruské invaze v ukrajinském městě Buča
Prchali v autě, pak přišel útok z lesa. Lidé oplakávají dětské oběti z Buči

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS sdělilo, že přes noc zlikvidovalo 600 ukrajinských vojáků. „Ruské letectvo v průběhu noci zasáhlo 93 oblastí, kde byla soustředěna ukrajinská vojenská technika živá síla… Bylo zlikvidováno přes 600 nacionalistů a 61 kusů ukrajinské vojenské techniky,“ sdělil představitel ministerstva, generál Igor Konašenkov. Rusové podle něj zničili mimo jiné letouny Su-24, Su-25 a Su-27 přičemž jeden byl sestřelen u Hadího ostrova v Černém moři. Pomocí vysoce přesných zbraní pak podle dnešního oznámení ruské síly zničily leteckou techniku na letecké základně Kanatovo v Kirovohradské oblasti. Ruská tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Situace v ocelárnách Azovstal 

Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. „Ostřelování a útoky bez ustání. (…) Na některých místech se bojuje již za plotem železárny. (…) Jedenáct čtverečních kilometrů svobody v Mariupolu se proměnilo v peklo,“ napsal ve čtvrtek ráno o situaci v Azovstalu poradce starosty města Petr Andrjuščenko.

Moskva ale odmítla, že by ruští vojáci útočili na areál ocelárny. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov naopak připomněl, že Putin v dubnu nařídil, aby jeho armáda raději zbývající ukrajinské obránce v metalurgickém závodě zablokovala. „Jiné rozkazy vrchní velitelé nedostali,“ řekl Peskov. 

Ukrajinští vojáci bránící rozsáhlé mariupolské ocelárny Azovstal údajně nabídli ruským silám, že propustí civilisty, kteří se v areálu ukrývají, pokud za ně dostanou potraviny a léky. Kyjev se ke zprávě zatím nevyjádřil. „Nacionalisté drží v průmyslovém komplexu civilní obyvatele, pro které ruská vojska otevírají humanitární koridory,“ napsala dnes agentura RIA Novosti. Ukrajinské vojáky obvinila, že narušují režim dočasného příměří.

Zdroj agentury pak uvedl, že Rusové v „zájmu záchrany zbývajících civilistů“ v Azovstalu jednají s ukrajinským plukem Azov, který ocelárny brání, i ukrajinskou rozvědkou SBU. „Během jednání nám nabídli výměnu civilních rukojmích za potraviny a léky. Podmínky výměny jsou následující - 15 rukojmích za tunu potravin a léků,“ citovala ruská agentura svůj zdroj.