Ruská armáda pokračuje v ofenzivních operacích na východě Ukrajiny, jejichž cílem je získat kontrolu nad celým územím Doněcké a Luhanské oblasti a udržet pozemní spojení s okupovaným Krymem. Ve své nejnovější zprávě to uvedl ukrajinský generální štáb.

Největší aktivita ruské armády je podle Ukrajinců patrná ve směru k městům Doněck a Slobožanske. U druhého jmenovaného města podle generálního štábu ukrajinské armády neprobíhají aktivní operace. „Nepřítel se soustředí na přeskupení jednotek, doplnění munice a paliva, udržení okupovaných oblastí a zabránění postupu ukrajinských jednotek směrem k hranicím,“ cituje velení ukrajinská agentura Ukrinform.

V Doněcké oblasti se podle generálního štábu Rusové snaží za podpory letectva a dělostřelectva obsadit města Rubižné a Popasna a připravují pokračování útočných operací v Siversku, Slovjansku, Lysyčansku a Avdiivce. „Nepřítel zvýšil svou palebnou sílu a snaží se prolomit naši obranu,“ uvedlo ukrajinské velitelství.

Velvyslanec samozvané Luhanské lidové republiky (LPR) v Moskvě Rodion Mirošnik uvedl, že obranné pozice v Lysyčansku opustila celá ukrajinská brigáda. Vojákům LPR se podle něj podařilo dobýt několik oblastí a pokračují boje o Lysyčansk a Severodoněck. „Boje o Severodoněck pokračují. Celé okolí města bylo vyčištěno. Boje pokračují na jihovýchodě města, ale jsou téměř u konce,“ cituje Mirošnika ruská státní agentura Ria Novosti.

Satelitní snímky společnosti Planet Labs ukazují, že ruská armáda přesunula svou protivzdušnou obranu na sever okupovaného Krymu. Rusové již dříve vytvořili dvě protivzdušná stanoviště ve vesnici Filativka, v květnu pak vojenské techniky v oblasti výrazně přibylo.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)
Putin je diktátor, napsal prokremelský web. Příspěvky ze stránky rychle zmizely

Právě z anektovaného Krymu Rusko v pondělí ostřelovalo Oděskou oblast, a to čtyřmi vysoce přesnými střelami Oniks, informovala agentura Unian, která se odvolává na místní úřady a armádní vedení. Do Oděsy přitom dnes přicestoval předseda Evropské rady Charles Michel. 

V Černém moři podle ukrajinské agentury Ukrinform rozmístila ruská armáda šest lodí a dvě ponorky schopné odpalovat rakety. Všechny jsou v bojové pohotovosti a vybaveny více než 50 raketami, píše agentura s odkazem na zdroj z ukrajinské armády. „V Černém moři je nyní už sedm nosičů střel s plochou dráhou typu Kalibr,“ upozornil později mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk.

Obrana Mariupolu

Situace v ocelárnách Azovstal, které zůstávají poslední částí Mariupolu pod kontrolou ukrajinských obránců, je kritická. Zástupce velitele pluku Azov Svjatoslav Palamar v rozhovoru pro stanici Channel 24 uvedl, že vojáci umírají v důsledku nedostatku zdravotní péče. Tu podle něj potřebuje zhruba 600 vojáků.

Není navíc jasné, kolik lidí je uvězněných nebo mrtvých v sutinách poškozených budov. „Nebudu říkat, kolik lidí zemřelo, ale věřte mi, že mluvíme o stovkách ukrajinských vojáků. Zhruba 600 lidí je zraněných, toto číslo navíc každý den roste, stejně jako počty mrtvých,“ uvedl Palamar.

V prostoru oceláren leží podle Palmara i těla zabitých ruských vojáků. Jejich evakuace by vyžadovala příměří mezi oběma stranami. „Venku je teplo. Těla se začínají rozkládat,“ řekl. Namísto příměří ale podle něj lze očekávat, že po dokončení evakuace civilistů naopak Rusové své útoky ještě zintenzivní.

Válečné ztráty

Ukrajinská armáda uvádí, že od počátku války padlo v bojích zhruba 25 tisíc ruských vojáků, zničeno bylo zhruba 1130 tanků, 2741 obrněných vozidel, 509 dělostřeleckých systémů, 179 odpalovačů raket, 86 protivzdušných systémů, 199 letadel, 156 vrtulníků a 360 dronů.

Jedná se však o neověřitelné informace a skutečné ztráty jsou s největší pravděpodobností odlišné, než obě strany konfliktu uvádějí.