Den vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října, letos vyšel na pondělí. Rodiče se tak mohou těšit na den volna a jejich ratolesti dokonce na třídenní podzimní prázdniny.

Všem se tak naskýtá dobrá příležitost pro připomenutí jednoho z největších historických milníků v dějinách naší země. Vedle každoročně zábavného udělování státních vyznamenání na Pražském hradě, které tradičně zpestřuje večerní televizní program nejedné rodiny, bude mít každý šanci nasát tu správnou národnostní atmosféru také přímo v Hranicích.

Vojta Dyk
Na Starou Střelnici míří Vojta Dyk, Jelen i Tata Bojs. Tady je PROGRAM

Od 17:30 zahraje u Zámeckého hotelu velký dechový orchestr ZUŠ Hranice pod vedením Miroslava Smrčky. Pak se již rozsvítí desítky a možná i stovky světýlek v oblíbeném lampionovém průvodu, který se v 18 hodin vydá na pochod ke Staré radnici. U busty Tomáše Garrigua Masaryka paté dojde k tradičnímu položení věnců za zvuku národní hymny.

Ti, jež neodradí zima, pak mohou dále pokračovat do letního kina, kde bude na návštěvníky čekat ohňová show a promítání s ohněm docela souvisejícího filmu Jak vycvičit draka 3. Vstup do letního kina bude pro všechny zdarma.

Samostatné Československo vzniklo na troskách Rakousko-Uherska 28. října 1918. O vznik demokratického státu se výrazně zasloužili Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš či Milan Rastislav Štefánik. Důležitou roli na domácím poli sehráli také takzvaní „Muži 28. října,“ za které jsou považováni Alois Rašin, Antonín Švehla, František Soukup, Jiří Stříbrný a Vavro Šrobár. 

Dvorana hranického zámku se v pátek odpoledne přenesla do časů první republiky.
VIDEO: Hranice slaví první republiku. Podívejte se