Jde o první vícepatrové distribuční centrum v České republice, které díky modernímu vybavení i vysoké energetické soběstačnosti přebírá pozici nejmodernější logistické haly v zemi. Hodnota budovy je více než 5 miliard korun.

Distribuční centrum v Kojetíně nabízí zásadní úsporu zastavěné plochy. Zatímco celková rozloha haly přesahuje 187 tisíc metrů čtverečních, půdorys zabírá méně než třetinu, tedy pouze 51 tisíc metrů čtverečních. Výška budovy přesahuje v místech, kde vedou schodišťové šachty, 27 metrů.

„Amazonu předáváme stavbu, která je jedničkou co do propojení moderních technologií a šetrnosti k životnímu prostředí. Už dobrovízský projekt byl v těchto oblastech unikátní, ale distribučním centrem v Kojetíně jsme se opět posunuli o několik generací dál. Věřím, že nejmodernější logistický areál pomůže Amazonu v další expanzi v e-commerce sektoru, jenž v posledních letech zažívá boom. Projekt bude pro region přínosný i díky velkému množství pracovních příležitostí,“ řekl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Českou republiku a Slovensko.

Provoz má být spuštěn v příštím roce.

Starosta Kojetína Leoš Ptáček (stojící). O dopadu stavby logistického centra Amazonu v Kojetíně diskutovali starostové obcí z Přerovska i Kroměřížska na zámku v Tovačově. 18. března 2022
Starostové se zlobí: Amazon před námi ututlali, přinese i problémy

Amazon nabídne v obřím robotickém centru moderní pracovní prostředí, kde budou zaměstnancům usnadňovat práci speciální robotické jednotky.

„Při plném zprovoznění budovy zde zaměstnáme až dva tisíce stálých pracovníků,“ doplnil Michal Šmíd, generální manažer společnosti Amazon pro Českou republiku.

Nová distribuční hala vznikla na pozemcích bývalých usazovacích nádrží někdejšího cukrovaru. Železobetonovým recyklátem z jeho demolice byla zavezena okolní kaliště. Celý brownfield bylo tedy nutné před zahájením stavby sanovat a odstranit ekologické zátěže.

„Investice do revitalizace dosluhujících nebo chátrajících areálů je naše specializace. Díky navázání na lokální průmyslovou tradici se z Kojetína stane jedno z center evropské scény on-line nákupů a věřím, že tak přispějeme k dalšímu růstu životní úrovně v této oblasti,“ řekl Milan Kratina z investiční skupiny Accolade.

Radnice v Kojetíně
"Starosta je hamižné". Zvýšení daní rozdělilo Kojetín

Tisíce kamionů nahradily vlaky

Samotná výstavba čtyřpodlažní budovy byla náročná z hlediska koordinace stavebních prací i firem na staveništi. V jeden moment se na stavbě pohybovalo i okolo tisícovky lidí. Logistická hala splňuje přísné ekologické požadavky a aspiruje tak na mimořádně vysoké hodnocení v rámci ekologické certifikace BREEAM New Construction na úrovni Excellent.

„Tato ambice ovlivnila stavbu budovy hned od počátku. Společnost Goldbeck Bau má přibližně 12 kilometrů od Kojetína továrnu na výrobu betonových prvků. Díky tomu, že je v blízkosti areálu železnice, bylo možné dovézt na stavbu ekologicky vlakem přibližně 6800 panelů, jejichž váha přesáhla více jak 80 tisíc tun. Vlaky nahradily přes 2200 kamionů, které by bylo potřeba využít k přepravě těchto panelů,“ zmínil.

Nová sportovní hala v Kojetíně
Kojetín má ambice být štikou regionu, říká starosta

Důraz na ekologii je zřejmý i v jiných aspektech. V areálu se počítá i například s ještěrkovištěm a včelími úly. Samozřejmostí bude i vysázení 500 stromů, 300 z nich přímo v areálu, zbytek v Kojetíně. Distribuční centrum se bude místo plynu vytápět tepelnými čerpadly.

„Záleží nám na tom, aby byl provoz ohleduplný k životnímu prostředí, a proto jsme na střechu nainstalovali moderní fotovoltaické panely o výkonu 4 MW. To pro představu převyšuje běžné domovní instalace o tři řády,“ uzavřel za Amazon Michal Šmíd.