Jen velmi složitě si hledají volné místo nejen lidé, kteří se po vyhlášení prezidentské milosti vrátili z výkonu trestu.

„Úřad práce nemá co nabídnout ani neamnestovaným, natož pak těm amnestovaným. V současné době máme v nabídce sedmačtyřicet pracovních míst od dvaceti devíti zaměstnavatelů, a to na dva tisíce tři sta uchazečů. Navíc řada z těch míst má poměrně vysoké požadavky z hlediska kvalifikace, pro nekvalifikované osoby skoro žádná volná pracovní místa nejsou," potvrdil ředitel kontaktního pracoviště Hranice Pavel Remeň.

Někteří amnestovaní lidé získali po příchodu na pracovní úřad tisícikorunu v rámci jednorázové mimořádné pomoci, jiní si jistý obnos vydělali už během výkonu trestu a tento přídavek nepotřebovali.

„Samozřejmě pokud jsou v situaci, kdy nemají nárok na žádnou podporu, řešíme to formou žádosti o poskytnutí pomoci v hmotné nouzi," doplnil Pavel Remeň.

Situace nezaměstnaných na Hranicku se výrazně zhoršila zejména na konci minulého roku. Během ledna už byl nárůst evidovaných pozvolnější. Také šance amnestovaných, stejně jako řady dalších žadatelů o práci, by měly výrazněji vzrůst s příchodem jara a zahájením stavebních či zemědělských prací.

„Teď přes zimu je situace horší, ale na sezonní práce si určitě řada z nich nějakou práci najde.

Amnestovaní žadatelé mají vesměs do čtyřiceti let, takže z hlediska věku by to neměl být problém," uvedl Pavel Remeň.

Někteří pracují, zůstávají však v evidenci

V celkovém množství oficiálně nezaměstnaných jsou i takoví, kteří sice pro různé podniky pracují, ovšem jen brigádně. Tito lidé pak zůstávají v evidenci úřadu, i když by za normálních okolností nastoupili do pracovního poměru.

„Doufám, že dojde k novele zákoníku práce, který by umožnil opakované uzavírání smluv na dobu určitou. To by se mohlo příznivě projevit právě ve vyšší nezaměstnanosti," dodal ředitel hranického úřadu práce.

Firmy ale dlouhodobě upřednostňují právě uzavírání smluv na dobu určitou nebo jen dohody o provedení pracovní práce.

Po rozmachu ekonomické krize před čtyřmi lety musela řada z nich platit svým zaměstnancům odstupné a zřejmě hlavně tato zkušenost je vedla k právě takovému kroku.

„U nás se to projevuje enormním nárůstem lidí, kteří pracují formou dohod o provedení pracovní činnosti. Protože ale oficiálně vykazují výdělek do čtyř tisíc korun hrubého, z evidence úřadu práce se vyřazovat nemusí," uzavřel Pavel Remeň.