Šanci stát se dalším členem nové koalice v Olomouckém kraji nabídlo hnutí ANO v sobotu kromě lidovců i ODS.

„Je dvojblok ANO a ČSSD, jsme dohodnuti na všem. Dále jednám se dvěma subjekty," řekl v neděli večer lídr kandidátky ANO Oto Košta.

Další vývoj by podle něj měl přijít během pondělí.

Slavotínek: Jdeme do druhé fáze

Vyjednavači KDU-ČSL si vzali čas čtyřiadvacet hodin, aby mohli vše projednat na krajském výboru. Ten v neděli odpoledne na spolupráci kývl.

„Od partnerů ČSSD a ANO jsme dostali stanovisko, že hodlají pokračovat v jednání o budoucí krajské radě s námi jako s Koalicí pro Olomoucký kraj. Odsouhlasili jsme si klíčové parametry spolupráce a teď bychom se měli posunout do druhé fáze," řekl večer lídr Koalice pro Olomoucký kraj Ivo Slavotínek. Mandát potvrdila i Strana zelených.

Následovat by mělo vyjednávání o programech, programovém prohlášení, klíčových prioritách nové krajské rady a resortech.

Lídr Ivo Slavotínek (vpravo). Volební štáb Koalice pro Olomoucký kraj v OlomouciZdroj: DENÍK/Jiří Kopáč

Lídr Koalice pro OK Ivo Slavotínek (vpravo) ve volební štábu v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

ODS: Dohoda je ještě daleko

Na stejné pozici na i ODS. Její členové s ANO a ČSSD v neděli diskutovali v sídle sociálních demokratů v Panské ulici v Olomouci.

„Debatovali jsme o jejich a našich programových prioritách. Řekli jsme kolegům z ODS i ČSSD, že pro nás je zásadní, aby kraj hospodařil efektivně, šetřil peníze a investoval je do akcí a činností prospěšných pro obyvatele kraje," přiblížil místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Občanští demokraté po schůzce odjeli probrat možnosti s vnitrostranickými kolegy.

„Nedošlo ke konkrétním závěrům. Dohoda je ještě daleko. Budeme se snažit, aby jednání proběhlo co nejdříve," shrnul výstup za ODS první kandidát Dalibor Horák.

Dalibor Horák, lídr ODSZdroj: DENÍK/Jiří KopáčDalibor Horák, lídr ODS. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Na komunisty (zatím) nedošlo

Členové vyjednávacího týmu ANO se podle svých slov nebránili diskuzi s nikým a v pořadí podle volebních výsledků chtěli ostatní oslovovat.

Na komunisty nicméně zatím nedošlo.

„Volal jsem panu Černému a dohodli jsme se, že se budeme vzájemně informovat. Nyní ale s KSČM o programových shodách či neshodách nejednáme," řekl Jaroslav Faltýnek.

Vítěz k jednání nepřizval ani Starosty ProOlomoucký kraj.

Koalice by přitom mohla mít různé podoby.

„V kraji se lidé vesměs znají i z minulosti, ANO je novým subjektem, takže dnes spíše sondujeme jednotlivé názory ostatních. Pro nás je důležité, že jsme se na společném postupu dohodli s ČSSD. Je otázka, jestli by případná koalice byla tříčlenná nebo vícečlenná, ale to je pořád v debatě," připustil varianty místopředseda ANO.

Jednička ČSSD Jiří Zemánek už v sobotu v noci potvrdil, že sociální demokracie ANO podpoří.

„Variant je několik, ale my jsme se dohodli, že bychom spolu měli tvořit dvojblok pro vyjednávací pozice. Jednali jsme jen s ANO," uvedl.

Delegace ČSSD s lídrem Jiřím Zemánkem (uprostřed) přichází na jednání do volebního štábu ANO v olomouckém hotelu FloraZdroj: DENÍK/Jiří KopáčDelegace ČSSD s lídrem Jiřím Zemánkem (uprostřed) přichází na jednání do volebního štábu ANO v olomouckém hotelu Flora. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Hejtmanem by měl být Košta

Hejtmanem by se měl stát lídr ANO Oto Košta.

„Naše prosba na koaliční partnery je, že Oto Košta jednoznačně splňuje naše předpoklady a kvalifikace, aby dobře a kvalitně zastával funkci hejtmana a zatím jsme nezaznamenali ze stran, se kterými jsme jednali, výhrady," řekl Faltýnek.

Větší problém nevidí ani v hledání společných bodů programů.

„Volební programy v kraji jsou blíže k lidem. Nejsou ideologické jako na celostátní úrovni, kde se dohadujeme o výši daní a podobně. Je to o tom, jestli chceme spravit cesty, zlepšit zdravotnictví, hospodařit racionálněji. Na tom se všichni shodneme, průnik programů je odhadem minimálně 75 procent," komentoval odpoledne Faltýnek stanoviska ODS i Koalice pro Olomoucký kraj.

Připustil, že roli hraje i čas. „Čím dříve se dohodneme a ustavíme stabilní krajskou koalici, tím dříve můžeme začít pracovat," řekl.